ABD merkezli CNBC'de programa katılan ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD'nin Çin başta olmak üzere dünya ülkelerine karşı başlattığı ticaret savaşında Washington’un önemli bir avantaja sahip olduğunu söyledi.
CNBC’de katıldığı bir programda konuşan Bessent, "(karşı tarifeler) Çin’in büyük bir hatasıydı çünkü ellerinde güçlü kozlar yok. Bizim Çin’e ihracatımız, onların bize yaptığı ihracatın yalnızca beşte biri. Dolayısıyla bu onların kaybedeceği bir oyun” dedi.
Bu açıklama, ABD’nin Çin ve diğer onlarca ülkeye yönelik yeni tarifeleri devreye sokmasına bir gün kala geldi.
Bessent’e göre bu önlemler, ticaret ortaklarını masaya oturtmak ve ABD’ye hem üretimi hem istihdamı geri getirmek amacı taşıyor.
'TARİFELERİN YARATTIĞI SORUNLAR, BUZ GİBİ ERİYECEK'
Bessent, Japonya’nın bu süreçte öncü bir rol üstlendiğini belirtti ve başka ülkelerin de yakında aynı yolu izlemesini beklediklerini söyledi.
Hazine Bakanı, “Büyük ticaret açıkları olan ülkelerin hızlıca devreye gireceğini göreceksiniz. Sağlam teklifler sunarlarsa iyi anlaşmalar elde edebiliriz” diye konuştu.
Bessent, tarifelerin yalnızca caydırıcı değil aynı zamanda gelir artırıcı etkisi olduğunu da söyledi. Hazine Bakanı, “Eğer tarifeler yükselirse, hedefimiz üretimi ABD’ye taşımak olur. Bu süreçte önemli miktarda gelir de elde ederiz. Uzun vadede tarifeler eriyen buz gibi olur çünkü sanayi tesisleri burada kuruldukça hem bu vergiler azalır hem de yerel üretimden alınan vergi artar” dedi.
ÇİN SİLAHINI ÇEKTİ
Bessent, son iki haftada Beyaz Saray’a şimdiye kadar 70’e yakın ülkenin müzakere talebiyle başvurduğunu da belirtti.
Ancak Çin bu sürece dahil olmayı reddetti. Pekin, ABD ürünlerine yüzde 34 oranında vergi koydu ve geri adım atmayacağını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump buna karşılık olarak Çin ürünlerine yüzde 50 oranında yeni bir vergi getireceğini duyurdu.
ABD’nin 2024 yılında Çin ile yaklaşık 300 milyar dolarlık ticaret açığı verdiği belirtiliyor. Trump yönetimi, yalnızca gümrük tarifelerine değil aynı zamanda döviz manipülasyonu ve Avrupa’daki katma değer vergisi gibi adil ticareti engellediği düşünülen dolaylı önlemlere de odaklanıyor.
Bessent bu konuda, “Her seçenek masada. Asıl zararlı olanlar bu gizli ve ölçülmesi zor engeller” dedi.