Apple’dan güçlü dönüş! Liderlik koltuğu değişti

Japonya ve Hindistan’dan gelen yoğun taleple güçlenen Apple, 2025 yılının ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon pazarında zirveye yerleşti. Ekonomik belirsizlikler ve ticaret savaşları, genel pazar görünümünü ise olumsuz etkiliyor.

Apple, 2025’in ilk çeyreğinde yeni modeli iPhone 16e’yi piyasaya sürerek dikkatleri üzerine çekti. Şirket, özellikle Japonya ve Hindistan’da artan taleple birlikte küresel akıllı telefon satışlarında rakiplerini geride bıraktı.

"Apple, 2025 yılının ilk çeyreğinde iPhone 16e’nin piyasaya sürülmesi ve özellikle Japonya ile Hindistan’daki güçlü talep sayesinde küresel akıllı telefon satışlarında ilk sıraya yerleşti. Bu alanda Apple'ı, Samsung ve Xiaomi takip ediyor."

GÜMRÜK TARİFELERİ SEKTÖRÜ ZORLUYOR 
ABD Başkanı Donald Trump tarafından hayata geçirilen karşılıklı gümrük vergileri, teknoloji dünyasında derin etkiler yarattı. Apple da bu politikaların en çok etkileyebileceği markalardan biri olarak gösteriliyordu.

"ABD Başkanı Donald Trump'ın yürürlüğe koyduğu karşılıklı gümrük tarifelerinin ardından teknoloji sektörü derin bir yara almıştı. Bu tariflerden en çok etkilenecek şirketlerden biri olarak görülen Apple, 2025 yılının ilk çeyreğinde iPhone 16e’nin piyasaya sürülmesi ve özellikle Japonya ile Hindistan’daki güçlü talep sayesinde küresel akıllı telefon satışlarında ilk sıraya yerleşti."

EKONOMİK BELİRSİZLİK TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINI ETKİLİYOR
Counterpoint Research’ün verileri, küresel akıllı telefon pazarında bu yıl daralma yaşanabileceğine işaret ediyor. Rapora göre bu beklentinin arkasında, küresel ticaret ortamındaki istikrarsızlıklar yer alıyor.

"Counterpoint Research'ün verilerine göre, küresel akıllı telefon pazarının bu yıl küçülmesini bekliyor. Bu beklentinin temelinde ekonomik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri yer alıyor."

Trump’ın zaman zaman değişkenlik gösteren gümrük politikaları, küresel ticaretin seyrini belirsiz hale getirirken, tüketici güvenini de zedeliyor.
"Trump’ın tarifelerle ilgili gelgitli tutumu ve küresel ticaret gerilimlerini tırmandırması, ekonomik görünümün bozulmasına ve enflasyonun artabileceği yönündeki endişelerin derinleşmesine yol açtı."

SATIŞLAR ARTARKEN BELİRSİZLİK SÜRÜYOR 
Ekonomik istikrarsızlıklar, tüketicilerin yeni telefon alma kararlarını da doğrudan etkiliyor. Bu da hem satışlara hem de tedarik zincirlerine olumsuz yansıyor.

"Rapora göre, bu tür dalgalı bir makroekonomik ortam, tüketicilerin akıllı telefon alım kararlarını ertelemesine neden olabiliyor. Bu durum, tedarik zincirinde aksamalar yaratırken ticari riskleri artırarak genel pazar üzerinde olumsuz etki yaratabiliyor."

PAZAR PAYINDA APPLE ÖNDE, SAMSUNG TAKİPTE
2025’in ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon pazarı yüzde 3 büyüme gösterdi. Ancak yılın geneli için daralma beklentisi sürüyor. Apple’ın ardından, yüzde 18 pazar payı ile Samsung ikinci sırada yer aldı. Xiaomi ise güçlü satış performansını sürdürdü. vivo ve OPPO da ilk beş içerisinde yer aldı.

'APPLE, PAZAR LİDERLİĞİNİ ELİNE ALDI'
2025 yılının ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon pazarı yüzde 3 büyüme gösterdi. Ancak Counterpoint, yıl genelinde pazarın daralmasını bekliyor.
Apple’ı, yüzde 18 pazar payı ile Samsung takip etti. Xiaomi satış ivmesini sürdürürken, vivo dördüncü, OPPO ise beşinci sırada yer aldı."

'TARİFELERİN ETKİSİ HENÜZ HİSSEDİLMEDİ' 
Counterpoint’in kıdemli analistlerinden Ankit Malhotra’ya göre, Trump’ın gümrük tarifeleri açıklanmış olsa da ilk çeyrekte bu gelişmelerin doğrudan bir etkisi hissedilmedi.

"Counterpoint kıdemli araştırma analisti Ankit Malhotra, “Mevcut tahminlerimize göre, açıklanan tarifeler büyük bir talep artışı yaratmadı çünkü politikadaki belirsizlik tüketicilerin kararlarını etkiledi. Tarifeler nisan ayında açıklandığı için, 2025’in ilk çeyreğinde iPhone talebi üzerinde doğrudan bir etkisi olmadı” dedi.

İLGİLİ HABERLER