Bursa NEV Esentepe Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Bekir Bangin Candan, 'Rotator Cuff' hakkında bilinmeyenleri Bursada Bugün'de anlattı.
"HAREKET KAYBININ OLMASI ŞİKAYETİN CİDDİYETİNİ ARTIRIR"
Rotator Cuff hastalığının omuzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubuna verilen isim olduğunu belirten NEV Esentepe Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Bekir Bangin Candan, "Bu tendon yapıları, omuzu yerinde sabitler ve bu tendonların devamı olan kaslarla birlikte omuz hareketinden sorumludurlar. Omuz bölgesindeki ağrıların birçok sebebi, rotator cuff yaralanmaları nedeniyle olur. Omuzda ağrı, ortopedi pratiğinde sık olan bir şikâyet sebebidir. Ağrı, genellikle omuzdaki bağ zedelenmesi, ödem, kas zedelenmesi gibi basit travmalarla olabileceği gibi rotator cuff yırtığı, donuk omuz, romatizmal hastalıklar gibi ciddi hastalıklarda da olabilir. Ağrıyla beraber hareket kaybının olması ise şikâyetin daha ciddiye alınmasını gerektirir. Bu nedenle, omuzda hareket kaybı daha ciddiye alınması gereken bir şikayettir. Genellikle akut olarak ani hareketler; ağır yük kaldırma, zorlayıcı fiziksel aktiviteler veya büyük travmalar gibi sebeplerle olabileceği gibi kron
ROTATOR CUFF TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Son olarak Rotator Cuff yırtıklarının tedavisinden de bahseden Bekir Bangin Candan, "Rotator Cuff yırtıklarının tedavisinde; fizik tedavi, çeşitli ilaç tedavileri, omuz içi enjeksiyonlar (kök hücre, PRP) yırtığın açık ameliyatla onarılması ve günümüzde en popüler tedavisi olan yırtığın kapalı ameliyatla onarılması (omuz artroskopisi) gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.