İnek veya keçi sütünü solladı: Bu süt kötü kolesterolü düşürüyor

Araştırmalar, bitkisel bazlı bu sütün içerdiği beta-glukan sayesinde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Üstelik sindirimden kan şekeri dengesine kadar birçok alanda sağlık desteği sunuyor.

Kolesterol seviyelerini dengelemek isteyenler için son dönemde dikkat çeken alternatiflerden biri geleneksel süt ürünlerinin dışında kalan bitki bazlı içecekler oldu. Araştırmalar özellikle yulaf sütünün içerdiği beta-glukan isimli çözünebilir lif sayesinde 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Yulaf, arpa ve bazı mantar türlerinde doğal olarak bulunan beta-glukan, sindirim sisteminde jel benzeri bir yapı oluşturarak kolesterolün kana karışmasını önleyebiliyor. Bir fincan yulaf sütü 1,2 grama kadar beta-glukan içerebilir. Bu da onu kalp dostu beslenme planlarının güçlü bir parçası haline getiriyor.

BİLİMSEL KANITLAR NE DİYOR? 
Yüksek kolesterolü olan 66 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 750 ml yulaf sütü tüketenlerin toplam kolesterol seviyelerinde yüzde 3, LDL kolesterol seviyelerinde ise yüzde 5 oranında düşüş görüldü. Daha geniş çaplı bir analizde ise, 3,5 gram beta-glukan tüketiminin LDL kolesterolünü yüzde 4 oranında azalttığı ortaya çıktı. Üstelik 2018’de yayımlanan bir araştırma yulaf bazlı içeceklerin, doğrudan yulaf tüketimine kıyasla kolesterol üzerinde daha uzun süreli olumlu etki yarattığını vurguladı.

YULAF SÜTÜNÜN SAĞLIĞA FAYDALARI 
Yulaf sütü yalnızca kolesterol düşürmekle kalmaz aynı zamanda sindirimi destekler, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve tokluk hissi oluşturarak kilo kontrolünü kolaylaştırabilir. Genellikle B vitamini açısından zengin olan yulaf sütü A ve D vitamini ile kalsiyum gibi ek besinlerle de güçlendirilmiş olarak satılır. Potasyum, magnezyum ve çinko gibi minerallerle doludur, bu da onu kemik sağlığı açısından da değerli kılar.

Aynı zamanda laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan bireyler için mükemmel bir alternatif sunar. Çevresel açıdan bakıldığında da yulaf sütü, geleneksel süt üretimine göre daha düşük su tüketimiyle daha sürdürülebilir bir seçenek olarak öne çıkar.

İLGİLİ HABERLER