Ramazan Ayında Kan Testi Yaptırmak Orucu İptal Eder Mi? İşte Alimlerin Görüşleri!

Müslümanlar için kutsal kabul edilen Ramazan ayı, bu yıl 1 Mart Cumartesi günü başlayıp 29 gün sürecek. Oruç ibadeti sırasında kan vermek orucu bozar mı, kefaret gerekir mi sorusu ise sıkça merak edilen konular arasında yer alıyor. Din bilginlerine göre, oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz ancak kişinin sağlığını riske atabileceğinden dolayı tercih edilmemelidir.

 Ramazan'da farz olan oruç ibadetini en doğru şekilde yerine getirmek isteyen milyonlarca Müslüman, orucu bozan durumlar hakkında detaylı bilgi edinmeye çalışıyor. Özellikle sağlık söz konusu olduğunda, kan verme veya kan tahlili yaptırma gibi durumların orucu etkileyip etkilemediği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

ORUÇLUYKEN KAN TAHLİLİ YAPTIRMAK ORUCU ETKİLER Mİ?

Oruç tutan bir Müslüman'ın öncelikle salih bir kimse olması gerekmektedir.

Yalan söylememek, gıybet etmemek, kötülük yapmamak gibi konular da oruç ibadeti sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır.

Sağlık nedenleriyle kan tahlili yaptırması gereken oruçlu kişileri ilgilendiren konuya Diyanet İşleri Başkanlığı açıklık getirdi.

Yapılan açıklamaya göre, tahlil amacıyla kan vermek orucu bozmaz.

Bunun nedeni, bu işlemin vücuda herhangi bir besin veya gıda maddesi alımını içermemesidir.

Dolayısıyla oruçlu bir kişi, sağlık gereklilikleri doğrultusunda kan testi yaptırabilir ve bu durum orucun geçerliliğini etkilemez.

KAN BAĞIŞI YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Kan bağışı konusunda iki farklı görüş bulunmaktadır.

Bu görüşler, Hz.

Peygamber'in (s.a.s.) hayatından alınan iki farklı rivayete dayanmaktadır.

Birinci rivayete göre, Hz.

Peygamber (s.a.s.) "Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur." buyurmuştur (Ebu Davud, Savm, 28).

İkinci rivayet ise, Hz.

Muhammed'in (s.a.s.) oruçlu olduğu bir durumda hacamat yaptırdığına dairdir (Buhari, Savm, 32; Ebu Davud, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren İslam âlimleri ve Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun vardığı sonuca göre: "Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz." (İbn Kudame, el-Muğni, IV, 50-52) Bu nedenle, oruçlu bir kişi kan bağışında bulunabilir ve bu işlem orucunun geçerliliğini etkilemez.

ORUÇLU BİR KİŞİYE KAN VERİLMESİ DURUMU

Oruçlu bir kişinin kan alması, yani vücuduna kan verilmesi durumu ise beslenme ve gıda tüketme kapsamına girdiği için orucu bozar.

Acil sağlık durumlarında kan transfüzyonu gerekiyorsa, bu durumda kişinin sağlığı ön planda tutulmalı ve gerekli tıbbi müdahale yapılmalıdır.

TROMBOSİT BAĞIŞI ÖZEL DURUMU

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre, normal kan verme yöntemiyle aynı olan trombosit bağışı orucu bozmaz.

Ancak aferez cihazı kullanılarak yapılan trombosit bağışı işlemi orucu bozar.

Bu farklılığın nedeni, aferez cihazıyla yapılan işlemin doğasında yatmaktadır.

Aferez işleminde, bağışçının bir kolundan kan çekilir, trombositler cihaz içinde ayrıştırılır ve diğer koldan kalan kan bileşenleri bağışçıya geri verilir.

Kanın pıhtılaşmasını önlemek için cihaz setinin içi iki farklı serumla doldurulur.

Bu işlem sırasında vücuda kan ve serum verildiği için, oruç bozulmuş sayılır.

İLGİLİ HABERLER