Levator Rezeksiyonu Nedir? Levator Rezeksiyonu Tedavisi

Levator rezeksiyonu, göz kapağında ortaya çıkan pitozis (göz kapağı düşüklüğü) düzeltmek üzere başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Bu tedavide göz kapağını kaldıran ve yukarı doğru çekilmesine olanak tanıyan levator kası kısaltılır ve belirli bir düzeyde güçlendirilir.

Genellikle göz kapağının normal pozisyonunda kalması amacıyla uygulanan levator rezeksiyonu sonrası kısa sürede iyileşme gerçekleşebilir.

Levator rezeksiyonu işlemi çoğu zaman doğuştan veya zaman içerisinde sonradan kendiliğinden oluşan pitozis rahatsızlığında uygulanır. Düşük göz kapağına bağlı şekilde görüş alanı kısıtlı hale gelebilir.

Düşüklükte etkili olan yaş, kontakt lens kullanımları, enfeksiyon gibi faktörlere göre tedavi belirlenebilir.

Bu durum çeşitli rahatsız edici sorunlara yol açacağından Pitozis probleminin giderilmesi için cerrahi bir müdahale ile göz kapağının normal pozisyonuna getirilmesi ve estetik görünümünün düzeltilmesi büyük bir öneme sahiptir.

Levator Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Levator rezeksiyonu, üst göz kapağını yukarı kaldıran kasın cerrahi operasyonla kısaltılması olarak bilinir. Pitozis ameliyatı öncesi levator rezeksiyon çeşitleri minimal, orta derece, maksimal ve frontal olarak belirlenir.

Hastanın bireysel durumu dahilinde uzman cerrah tarafından bir tedavi yöntemi seçiminde bulunulur.

Bu tekniklerden birinin belirlenmesinde genellikle levator kas fonksiyonuna ve göz kapağı düşüklüğünün derecesine bakılır.

Minimal rezeksiyon, hafif göz kapağı düşüklüğü yaşayan kişiler için uygundur. Levator kasının küçük bir kısmı alınır ya da sıkıştırılabilir. Çoğu zaman hastanın kas fonksiyonu iyi olduğu zamanlarda bu yönteme başvurulabilir.
Orta derece rezeksiyon da ise büyük bir kısmı çıkarılır. 
Maksimal rezeksiyon, kas fonksiyonları zayıf olan hastalar için uygundur. Levator kısmının büyük bir bölümü kısaltılabilir. 
Ön lob rezeksiyon, alın kaslarını kullanarak göz kapağı kaldırma işlemini tamamlar. 
Kasların genel durumu yukarıda sıralanan tekniklerden birinin seçilmesinde büyük bir rol oynar. Genellikle levator kaslarının fonksiyonlarına bakılarak bu işlemlerden birinde karar kılınır.

Bu yüzden uzman bir doktora görünmek, levator kasının gücünü gözden geçirmek ve doğru teşhisi koymak hayati bir önem taşıyabilir.

Levator Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur? 

Levator rezeksiyonu çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Doğru bir tanı koymak için öncesinde detaylı bir göz muayenesi ve pitozis değerlendirilmesi yapılması önerilir.

Ayrıca hastanın öyküsü ve şikayetlerinin dikkate alınması da bu noktada büyük bir öneme sahiptir.

Levator rezeksiyonu tanısı koymak üzere bu aşamalar takip edilir;

Pitozis başlangıç zamanı
Görsel muayene
Kas fonksiyonun ölçümü
Marginal Reflex Distance testi
Göz kapağı kaldırma testi
Nörolojik hastalık
Göz kapağı düşüklüğünün ne zaman başladığını bilmek tanının konulmasında etkin bir rol oynayabilir.

Semptomların ilerleyip ilerlemediği ve ailede benzer durumların olup olmadığına bakılır. Buna ek olarak göz kapağının genel durumunun iyi bir şekilde incelenmesi gerekebilir.

Göz bebeği üzerindeki pozisyon ve düşüklüğünün derecesi de dikkate alınmalıdır. Böylece pitozisin tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı olduğu anlaşılabilir.

Levator kas fonksiyonun ölçülmesi, göz kapakları kapalıyken ve açıkken gerçekleştirilir.

Bu sayede göz hareketleri doğrultusunda uzman bir doktor tarafından levator kasının ne kadar iyi çalıştığı incelenebilir.

Cerrahi bir operasyona girmeden önce bu ölçümün yapılması teşhisin konulmasında önemlidir. Böylelikle göz kapağı ameliyatı için gereklilikler sağlanabilir.

Levator Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir? 

Levator rezeksiyonu, göz kapağı düşüklüğü tedavisinde yaygın şekilde kullanılır.

Genellikle bu yöntem ile göz kapağının kaldırılmasında etkili olan levator kası cerrahi müdahale ile kısaltılır. Levator rezeksiyonu tedavi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

Genel cerrahi planlama ve değerlendirme
Anestezi
Levator kasına ulaşma
Levator kasının rezeksiyonu
Kesiğin kapatılması 
Ameliyat sonrası kapsamlı bakım 
Göz kapağı düşüklüğüne neden olan levator kası cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.

Pitozis tedavi sonrası iyileşme sürecinde doktorun öneri ve tavsiyelerini dikkate almak önemli hale gelir. Bu nedenle ameliyat sonrasında dinlenme, soğuk kompres, düzenli kontroller, kasları güçlendirmeye yönelik çeşitli egzersizler ve uygulamalar yapılabilir.

Levator rezeksiyon operasyonunda işlenen dikişler 7 ya da 10 gün sonra alınabilir. Doktor, iyileşme süreci ve göz kapağının nihai sonucunu değerlendirebilir.

Ameliyat sonrası ödem, şişlik, morarma gibi problemleri ortadan kaldırmak için ilk 48 saat içerisinde dikişlere değmeyecek şekilde soğuk kompres uygulayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra göze su kaçmaması da iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.  

Levator Rezeksiyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Levator rezeksiyonu, göz kapağını kaldıran levator kasının tedavi edilmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Genellikle ameliyat, levator kas gücünün zayıfladığı hastalar için uygulanır.

Bu ameliyat sayesinde pitozis giderilerek görme alanı iyileştirilir ve iyi bir görünüm kazandırılır.

Ameliyat öncesinde uzman bir doktor tarafından göz kapaklarının genel durumu değerlendirilir.

Bu değerlendirme sırasında özellikle levator kas fonksiyonuna bakılır. Göz kapağı hareketleri ile pitozisin derecesi gibi faktörlere de bakılır.

Bazen nörolojik veya kas hastalığı olup olmadığını tespit etmek için ayrıntılı bir muayene yapılabilir.

Ameliyat olmadan hemen önce lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezide ise hasta genellikle uyanıktır. Böylece ağrı ve sızı hissi engellenerek kontrollü bir şekilde ameliyat tamamlanır.

Göz kapağının kıvrımı boyunca küçük bir kesi ile levator kası kısaltılabilir. Bu işlem, göz kapağının doğru seviyeye geldiğinden emin olunan zamana kadar sürdürülür.

Genel bir kontrolden sonra hastanın genel durumu dikkate alınarak ameliyat sonlandırılır.

Levator Rezeksiyonu Sonrası İyileşme Süreci

Levator rezeksiyonu sonrasında görülen şişlik ve morarma normal kabul edilerek zaman içerisinde kendiliğinden düzelir.

Soğuk kompres uygulaması iyileşme sürecinde kendinizi iyi hissetmenize yardım edebilir. Acı ve ağrı gibi belirtileri ortadan kaldırır.

Genellikle şişliği ve morluğu azaltmak maksadıyla 10, 15 dakika boyunca doktorun önerdiği sıklıkta soğuk kompres uygulanabilir.

Ayrıca ameliyat sırasında gerçekleştirilen dikişlerin genel bakımına dikkat etmek çok önemlidir.

Çoğu zaman dikişler 1 hafta içerisinde alınabilir. Bu nedenle dikiş yapılan bölgenin temiz ve kuru kalmasına dikkat edebilirsiniz.

Olası göz kuruluğu durumunda göz damlası, merhem gibi doktorun önerdiği antibiyotikli ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bu, enfeksiyon riskini minimum seviyeye indirir.

Kitap okuma, ekran başında uzun süre kalma gibi gözleri yoracak etkinliklerden kaçınmanız iyileşme sürecinde dikkate alınması gereken bir başka husustur.

Ameliyat sonrası belirlenen zaman aralığında doktor kontrollerine katılarak genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alabilir, iyileşmenin aşamalarını detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Göz kapağının normal görünümüne dönüşmesi birkaç hafta içerisinde gerçekleşir.

İlk zamanlarda ortaya çıkabilecek göz yanması, kuruluk ve batma hissiyatı için doktorunuzun önerdiği göz damlalarına başvurabilirsiniz.

Levator Rezeksiyonu Tehlikeli midir? 

Pitozis tedavisinde yaygın olarak uzman doktorlar tarafından uygulanan Levator rezeksiyonu tehlikeli değildir, ancak bazı riskler taşıyabilir. Asimetri, yetersiz ya da aşırı kaldırma, enfeksiyon gibi rahatsızlıkların görülmemesi üzerine alanında deneyimli bir uzman doktora başvurulması önerilir.

Levator Rezeksiyonu Kanser midir?

Pitozis rahatsızlığını gidermek amacıyla Levator rezeksiyonuna başvurulur. Levator rezeksiyonu kanser değildir. Yalnızca göz kapağı düşüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkan problemleri düzeltmek üzere bu işleme başvurulur. Bir cerrahi işlem olarak Levator rezeksiyonu, görüş alanını düzelterek levator kasının güçlenmesini sağlayabilir. Böylelikle kısa sürede iyileşme gözlemlenir.

Levator Rezeksiyonu Nasıl Temizlenir?

Ameliyatlardan sonra Levator rezeksiyonu kolay birkaç yöntemle temizlenebilir. Bakım, enfeksiyon kapma olasılığını düşürür. Elleri temiz tutmak, steril gazlı bez veya pamuk kullanmak ya da dikişlerin etrafını temizlemek gerekebilir. Suya ve sabuna dikkat etmek, antibiyotikli merhem kullanımını düzenli hale getirmek önem taşır.

İLGİLİ HABERLER