Karın ağrısına eşlik eden ateş, kusma ya da bulantı gibi belirtiler de hissedildiğinde tıbbi müdahale ihtiyacı duyulabilir.
Karın iltihabı genellikle cerrahi girişim beslenme desteği ya da uzman görüşü doğrultusunda uygun antibiyotik kullanımı ile tedavi edilir.
Karın İltihabı Nedir?
Karın iltihabı, diğer adıyla Peritonit karın zarının iltihaplanmasıdır. Genellikle karın ağrısı bu hastalığın ilk belirtisidir.
Karın bölgesinde bulunan organların enfeksiyon olması sonucu, bu organlardan iltihap salgılanması sebebiyle meydana gelen bir durumdur.
Burada dikkat edilmesi gereken karın ağrısına eşlik eden yüksek ateş, karın bölgesinde sertlik ya da mide bulantısı gibi belirtilerdir.
Bu durumun birden fazla nedeni olabilir. Temel olarak karın içindeki organlarda meydana gelen enfeksiyonun karın zarına yayılması ile meydana gelen bir hastalık olarak seyreder.
Karın İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Karın iltihabı sonucunda özellikle karın bölgesinde hassasiyet meydana gelebilir. Bununla birlikte ya da ayrı olarak bölgede ciddi bir ağrı, ateş, bulantı ya da ishal gibi belirtiler gösterebilir. Karında oluşan enfeksiyonu anlamanız için başlıca nedenler şöyle belirtilebilir;
Karında şişlik, iç kısımda oluşan iltihaplanma sonucunda dışarıda meydana gelen farklı büyüklüklerde görülebilir.
Ateş, vücuda zarar veren iltihaplanmanın sonucunda ortaya çıkan belirtilerin arasındadır.
Şiddetli karın ağrısı, enfeksiyondan kaynaklı meydana gelebilir.
Karın bölgesinde aşırı hassasiyet, iç kısımdaki olumsuz durum sonucunda dış yüzeyde şişkinlik doku hassasiyeti oluşabilir.
Kusma ve mide bulantısı iç kısımda herhangi bir sorunun var olduğunu belirleyen vücut zehirlenme tepkisi olarak verebilir.
Halsizlik, hastalık sonucunda vücudun direnme gücü azalması sonucu görülebilir.
Sıvı kaybı, oluşan ishal sonucunda gözlemlenebilir. Bu durumda sıvı tüketilmelidir..
Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak sorunları, oluşan iltihabın boyutuna ve çeşidine bağlı olarak farklı bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.
İştahsızlık olmasının sebebi, karın bölgesinde sindirim organlarının düzgün bir şekilde çalışmamasından olabilir.
Karın İltihabı Nedenleri?
Karın iltihabı sorununa sebep olan farklı nedenler olabilir. İç organlarda oluşan sorunlar ve hastalıklar bu durumu tetikleyebilir. Nedenleri şöyle sıralanabilir;
Sindirim sistemi organlarında delinme; organların kendine özgü yapısının bozularak deforme olması sonucunda oluşan bu durum karın iltihabı sonucunu ortaya çıkarabilir.
Apandisit patlaması; enfeksiyon oluşan ve tıkanan apandisit zamanla şişerek işlemini tam yapamaz hale dönüşür. Sonrasında belirli bir bölgede çürüme ya da delinme meydana gelerek patlama oluşabilir.
Bağırsaklarda delinme; bağırsaklarda oluşan hastalık, enfeksiyon ve iltihaplanma gibi durumlar sonucunda belirli bölgede oluşan tıkanma ya da delinme gibi sorunlar neden olabilir.
Bakteri ya da mantar varlığı; iç organların etrafında ya da karın bölgesinde çeşitli nedenlerden kaynaklı bakteri ya da mantar oluşması tetikleyebilir.
Karın zarı iltihaplanması; bu durum genel olarak bakterilerin karın boşluğuna yayılması sonucu oluşabilir.
Geçmiş karın ameliyatlar; önceden geçirilen karın ya da iç organ ameliyatı sonrasında tam olarak iyileşme gerçekleşmeden bölgenin enfeksiyon kapması bu duruma neden olabilir.
Peritoneal diyaliz; kandaki zararlı maddelerin temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu uygulama tam anlamıyla düzgün yapılmaması durumdan kaynaklı oluşma ihtimali olabilir. Sonrasında oluşan çeşitli enfeksiyon sonucunda meydana gelebilir.
Geçmeyen Karın İltihabına Ne İyi Gelir?
Karın iltihabı tedavisi cerrahi müdahale gerektiren bir durum olduğundan belirlilerden bir ya da bir kaçının varlığında yakınınızda bulunan sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır.
Öncelikle oluşan olumsuz durumun nedeni araştırılabilir. Ardından iltihabın herhangi bir iç organlardan kaynaklı olup olmadığı belirlenebilir.
Eğer iç organlardan birinden kaynaklı bir durum varsa o organa özel bir tedavi uygulanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda genellikle cerrahi müdahale gerekebilir.
Enfeksiyona bağlı sıvı kaybı oluşmasından dolayı yeterli ölçüde ekstra IV sıvı takviyesi uygulanabilir. Hekim tavsiyesi üzerine gerektiği zaman enfeksiyonu önleme amacıyla gerekli ilaç tedavisi uygulanabilir.
İlaç tedavisi ya da cerrahi müdahale sonucunda gerekli tedavi sağlanabilir. Ardından hastanın eski sağlığına kavuşması için uygun tedavi uygulanabilir.
Karın İltihabı Nasıl Geçer?
Karın iltihabı tedavisinde oluşan iltihabın nedenine bağlı olarak doktor tarafından gerekli cerrahi müdahaleler, gerekiyorsa ilaç kullanımı ya da IV sıvı takviyesi gibi yöntemler önceliklidir. Bunun yanı sıra ayran, yoğurt ya da kefir gibi probiyotik içeren sağlıklı gıdalar, karın iltihabı belirtilerinden olan ishal ya da mide bulantısı gibi durumların düzelmesine yardımcı olabilir. Birkaç besin takviyesi önerisi olarak aşağıdakiler gösterilebilir;
Bol sıvı tüketimi, kaybedilen sıvı yerine takviye yapabilmeniz için yeterli miktarda sıvı tüketmenizde fayda vardır. Sürekli olarak kaybedilen sıvının tamamlanması oldukça önemlidir.
Haşlanmış patates ya da muz tüketilmesi, oluşan ishale karşı tedbir olarak değerlendirilebilir. İshalin devamlılığını engelleyerek bağırsakların eskisi gibi sağlıklı çalışması sağlanabilir.
Zencefil çayı tüketimi, antiinflamatuar etkisi yani inflamasyonu ve ödemi azaltan etkiye sahip olan zencefil çayı oluşan olumsuz etkilerin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Karın İltihabı Tedavisi
Karın iltihabı tedavisi için aşırı ağrı hissedilmesi halinde ilk olarak sıcak su torbası ya da sıcak havlu gibi maddelerle birlikte belirli süreli kompres yapmanız ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Hekim kontrolünün ardından eğer tedavisi mümkünse ilk olarak gerekli ilaçlar belirlenerek ilaçlı tedavi yöntemi kullanılabilir.
Karın iltihabı sorununa neden olan sebebi belirleyerek sorunun kısa sürede ortadan kaldırılması için gerekli tüm tedbirler alınır.
Yapılan tarama testleri sonucunda sorunun asıl kaynağının belirlenmesi önemli noktalardan birisidir. İç organlardan kaynaklı bir sorun varsa direkt olarak o organa özel bir tedavi yöntemi gerçekleştirilebilir.
Cerrahi müdahale gerektiği zamanlarda uzman hekimlerin görüşlerine başvurulabilir. Hastanın cerrahi müdahale uygun olması oldukça önemlidir.
Gerekli tüm tedbirler alınarak sorunun bulunduğu bölge direkt olarak temizlenerek hastalığın tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Başarılı bir cerrahi müdahale sonucu ve ameliyat sonrası gerekli bakımların düzgün şekilde yapılması ile birlikte eski sağlıklı günlere tekrardan dönebilirsiniz.
Karın İltihabı Tehlikeli midir?
Gerekli tedavinin zamanında uygulanması sonucunda hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. İlaç tedavisi, sıvı takviyesi ya da gerekiyorsa tıbbi müdahale yapılarak tedavi uygulanabilir. Böylece riskli durumlar ortadan kaldırılarak kişinin sağlığına tekrar kavuşması sağlanabilir.
Karın İltihabı Hangi Organlarda Görülür?
Karın içerisinde oluşan bu komplikasyon iç organlara doğrudan etki edebilir. Gerekli önlem alınmadığı takdirde mide, karaciğer, dalak ya da bağırsakları etkileyebilir. Bu durumda diğer organlarda işlevini tam olarak gerçekleştirme konusunda zorluk yaşayabilir.
Karın İltihabı Tedavisi Olumlu Sonuçlanmazsa Ne Olur?
İltihaplanma zamanında tedavi edilemez ya da tedavi olumlu şekilde sonuç göstermezse tedavi süreci uzayabilir. Bu nedenle oluşan enfeksiyon büyüyerek farklı sonuçlara yol açabilir. Alanında uzman hekimler tarafından gerekli cerrahi müdahale yapılarak sürecin olumlu yönde sonuçlanması sağlanabilir.