Karın İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Karın iltihabı sonucunda özellikle karın bölgesinde hassasiyet meydana gelebilir. Bununla birlikte ya da ayrı olarak bölgede ciddi bir ağrı, ateş, bulantı ya da ishal gibi belirtiler gösterebilir. Karında oluşan enfeksiyonu anlamanız için başlıca nedenler şöyle belirtilebilir;

Karında şişlik, iç kısımda oluşan iltihaplanma sonucunda dışarıda meydana gelen farklı büyüklüklerde görülebilir.

Ateş, vücuda zarar veren iltihaplanmanın sonucunda ortaya çıkan belirtilerin arasındadır.

Şiddetli karın ağrısı, enfeksiyondan kaynaklı meydana gelebilir.

Karın bölgesinde aşırı hassasiyet, iç kısımdaki olumsuz durum sonucunda dış yüzeyde şişkinlik doku hassasiyeti oluşabilir.

Kusma ve mide bulantısı iç kısımda herhangi bir sorunun var olduğunu belirleyen vücut zehirlenme tepkisi olarak verebilir.

Halsizlik, hastalık sonucunda vücudun direnme gücü azalması sonucu görülebilir.

Sıvı kaybı, oluşan ishal sonucunda gözlemlenebilir. Bu durumda sıvı tüketilmelidir..

Kabızlık ya da ishal gibi bağırsak sorunları, oluşan iltihabın boyutuna ve çeşidine bağlı olarak farklı bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.

İştahsızlık olmasının sebebi, karın bölgesinde sindirim organlarının düzgün bir şekilde çalışmamasından olabilir.

Karın İltihabı Nedenleri?

Karın iltihabı sorununa sebep olan farklı nedenler olabilir. İç organlarda oluşan sorunlar ve hastalıklar bu durumu tetikleyebilir. Nedenleri şöyle sıralanabilir;

Sindirim sistemi organlarında delinme; organların kendine özgü yapısının bozularak deforme olması sonucunda oluşan bu durum karın iltihabı sonucunu ortaya çıkarabilir.

Apandisit patlaması; enfeksiyon oluşan ve tıkanan apandisit zamanla şişerek işlemini tam yapamaz hale dönüşür. Sonrasında belirli bir bölgede çürüme ya da delinme meydana gelerek patlama oluşabilir.

Bağırsaklarda delinme; bağırsaklarda oluşan hastalık, enfeksiyon ve iltihaplanma gibi durumlar sonucunda belirli bölgede oluşan tıkanma ya da delinme gibi sorunlar neden olabilir.

Bakteri ya da mantar varlığı; iç organların etrafında ya da karın bölgesinde çeşitli nedenlerden kaynaklı bakteri ya da mantar oluşması tetikleyebilir.

Karın zarı iltihaplanması; bu durum genel olarak bakterilerin karın boşluğuna yayılması sonucu oluşabilir.

Geçmiş karın ameliyatlar; önceden geçirilen karın ya da iç organ ameliyatı sonrasında tam olarak iyileşme gerçekleşmeden bölgenin enfeksiyon kapması bu duruma neden olabilir.

Peritoneal diyaliz; kandaki zararlı maddelerin temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu uygulama tam anlamıyla düzgün yapılmaması durumdan kaynaklı oluşma ihtimali olabilir. Sonrasında oluşan çeşitli enfeksiyon sonucunda meydana gelebilir.

Geçmeyen Karın İltihabına Ne İyi Gelir?

Karın iltihabı tedavisi cerrahi müdahale gerektiren bir durum olduğundan belirlilerden bir ya da bir kaçının varlığında yakınınızda bulunan sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır.

Öncelikle oluşan olumsuz durumun nedeni araştırılabilir. Ardından iltihabın herhangi bir iç organlardan kaynaklı olup olmadığı belirlenebilir.

Eğer iç organlardan birinden kaynaklı bir durum varsa o organa özel bir tedavi uygulanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda genellikle cerrahi müdahale gerekebilir.

Enfeksiyona bağlı sıvı kaybı oluşmasından dolayı yeterli ölçüde ekstra IV sıvı takviyesi uygulanabilir. Hekim tavsiyesi üzerine gerektiği zaman enfeksiyonu önleme amacıyla gerekli ilaç tedavisi uygulanabilir.

İlaç tedavisi ya da cerrahi müdahale sonucunda gerekli tedavi sağlanabilir. Ardından hastanın eski sağlığına kavuşması için uygun tedavi uygulanabilir.

İLGİLİ HABERLER