Öğün Atlamak Kalp Sağlığını Tehlikeye Atabilir
Yemek öğünlerini atlamak zaman kazandırabilir gibi görünse de uzmanlar, bu alışkanlığın sağlık açısından ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Sosyal medyada paylaşımda bulunan Doktor Neena Chandrasekaran, özellikle kahvaltı ve akşam yemeğini birlikte atmanın kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar Uyarıyor: Kahvaltıyı Atlamayın!
Prof. Dr. Özcan da konuyla ilgili yapılan araştırmalara değinerek günün ilk ve son öğününü ihmal etmenin kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini artırabileceğini vurguluyor. Kahvaltıyı atlamak, obezite, yüksek tansiyon, damar sertliği ve insülin direnci gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Açlık Kalp Sağlığını Tehlikeye Atabilir
Doktor Neena’ya göre, sabahları vücutta doğal olarak yükselen adrenalin seviyesi, yeterli besin alınmadığında daha da artıyor. Vücut, açlık durumunu bir tehdit olarak algılıyor ve hayatta kalmak için stres hormonlarını devreye sokuyor. Bu durum, kalp hızının artmasına ve damarların zarar görmesine neden olabilecek serbest radikallerin artmasına yol açabilir.
Düzensiz Beslenme Kalp-Damar Hastalıkları Riskini Artırıyor
Uzmanlara göre, gün içerisinde yetersiz beslenme gece geç saatlerde aşırı açlık hissine yol açabilir ve dolayısıyla daha fazla yemek yeme eğilimine sebep olabilir. Düzensiz beslenme alışkanlığı ise zamanla kilo alımına ve obeziteye zemin hazırlayabilir. Yapılan bir araştırmada, kahvaltıyı düzenli olarak atlayan bireylerin kalp-damar hastalıkları yaşama veya ölme riskinin kahvaltı edenlere göre daha yüksek olduğu ortaya konmuştur.