Havale Nedir? Havale Belirtileri Nelerdir?

Havale, beyindeki sinir hücreleri aktivitesinin bozulmasıyla, kasların aniden ve istemsiz bir şekilde kasılması sonucu kontrolsüz titreme veya sıçramalar yaşanmasıdır.

Havale, beyin damarlarında kan akışında problem görülmesi sonucunda ortaya çıkan sağlık durumudur. Özellikle çocukluk döneminde meydana gelen havale, beyindeki dokulara oksijen gitmemesinden kaynaklanarak ani ve geçici şekilde görülebilir.

Nöbet Şeklinde Kendini Gösteren Havale

Nöbet şeklinde kendini gösteren havale, inme gibi durumlara neden olabilir. Özellikle çocukluk çağında, hastalığa bağlı yüksek ateş ve doğumdaki zorluklar nedeniyle havale gelişebilir.

Havale Tedavisinde Erken Müdahale

Havale tedavisinde erken müdahale büyük önem taşır.

Havale Nedir?

Konvülsiyon yani halk arasında bilinen adı ile havale, genellikle ateşli hastalıklar, toksin, baş yaralanmaları, menenjit ya da ensefalit gibi nörolojik problemler nedeniyle beyindeki sinir hücreleri aktivitesinin bozulmasıyla, kasların aniden ve istemsiz bir şekilde kasılması sonucu kontrol edilemeyen titreme veya sıçramaların yaşandığı durumdur.

Havale Oluşum Süreci

Aniden ortaya çıkan havale birkaç dakika sürer, nefes darlığına, kasılmalar ve şuur kaybına neden olabilir. Tedavi edilmediği durumda nörolojik problemlere sebebiyet verebilir.

Havale Tipleri

Havale oluştuğu durumda kişinin beynindeki nöronlarda elektriksel aktivite üretiminde artış meydana gelir. Gelişme nedenine bağlı olarak görülen havale tipleri şöyle sıralanabilir: Ateşli havale, Fokal havale, Jeneralize havale, Absans nöbeti ve Status epileptikus.

Havale Belirtileri

Havale belirtileri, beyinde oluşan geçici ya da ani bozulmalar şeklinde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında bilinç kaybı, solunum zorluğu, kasılmalar, idrar kaçırma ve dil ısırma yer alır.

Havale Nedenleri

Havale, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan beyinde aşırı elektriksel aktivite sonucunda gelişebilir. Ateşli hastalıklar, beyin enfeksiyonları, epilepsi, beyin travmaları, metabolik dengesizlikler, genetik faktörler ve ilaçlar havale nedenleri arasında yer alır.

Havale Teşhisi ve Tedavisi

Havale teşhisi, durumun neden geliştiğine ve türüne göre farklılık gösterir. Tanı sürecinde kişinin hastalık geçmişi değerlendirilir ve belirtileri incelenir. Havale tedavisi ise tipine, sıklığına ve altında yatan nedene bağlı olarak belirlenir.

Havale Hakkında Sık Sorulan Sorular

Havale geçirmek, beyin hücrelerinde meydana gelen elektriksel aktivite sonucu vücut kaslarının hızla ve tekrar tekrar kasılıp gevşediği, titreme ve seğirmelerle karakterize bir nörolojik bir durumdur. Havale fark edilmezse ilerleyerek beyin hasarına neden olabilir.

İLGİLİ HABERLER