Trafikte Geçiş Üstünlüğü Kimdedir? Geçiş Hakkı Nedir?

Trafikte geçiş üstünlüğü, can ve mal kayıplarını önlemek amacıyla yalnızca Karayolları Genel Müdürlüğü’nün belirlediği araçlar için geçerli olan bir haktır.

Geçiş Hakkı Nedir?

Geçiş hakkı, trafikte bulunan yaya ve araçların diğer yaya ve araçlara göre yolu kullanma sırasındaki öncelik sırası anlamına gelir. Geçiş hakkı geçiş üstünlüğü olarak da kullanılır. Geçiş üstünlüğü, belirli bir hizmet amacıyla kullanılan araçların yolu kullanma hakkına denir. Trafikte bulunan diğer araçların hizmet araçlarına yol vermesi gerekir.

Araçların Geçiş Hakkı

Ambulans, itfaiye, polis, Orman Genel Müdürlüğü vb. araçlar geçiş hakkına sahiptir ancak bu hakkı sürekli kullanamazlar. Araçların geçiş haklarını kullanabilmesi için aktif olarak hizmet vermesi gereklidir. Trafikte yaya ve araçların ortak olarak kullanabildikleri yollarda ise geçiş hakkı yayaya aittir. Yaya yolları, alt geçişler, ara sokaklar yaya ve araçların ortak kullanım alanıdır ve bu alanlarda geçiş hakkı yayaya aittir.

Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Geçiş üstünlüğü, çakar bulunan görev araçlarının diğer araçlara göre yolu kullanma hakkıdır. Trafikte bulunan diğer araçlar, görev araçlarına yol vermek zorundadır. Görev araçları, geçiş üstünlüğü haklarını daima kullanamaz yalnızca zorunlu hallerde veya aktif görev anlarında kullanabilir. Geçiş üstünlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde görev araçlarına verilir, bu kurallardan en önemlisi görev araçları bu haklarını kullanırken diğer sürücüleri tehlikeye atamazlar.

Geçiş Üstünlüğü Hangi Durumlarda Kullanılır?

Geçiş üstünlüğünün kullanılabileceği durumlar aşağıdakilerdir.

Sadece görev halinde.

Ambulansın yaralı veya hasta taşıdığı durumlar.

İtfaiyenin yangına gittiği anlar.

Polis araçlarının olay intikali esnasında.

Organ ve nakil araçlarının görev sırasında.

Afet, deprem araçlarının müdahaleye gittiği zamanlar.

Hangi Araçların Geçiş Üstünlüğü Vardır?

Geçiş üstünlüğü olan araçlar bunlardır.

Ambulans ve türevi araçlar

İtfaiye araçları

Organ ve Nakil araçları

Belediye ve emniyet güçlerine ait asayiş ve zabıta araçları

Trafik hizmetleri araçları

Hava koşullarına bağlı görevli araçlar

Afet durumlarında görevli araçlar

Koruma araçları

İLGİLİ HABERLER