Bakan Uraloğlu, Başkentray Banliyö Hattının Uzatılacağını ve Yük Taşımacılığının da Yapılacağını Açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkentray banliyö hattının uzatılacağı güzergahı açıkladı. 12 kilometrelik banliyö tren hattıyla yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığı da yapılacak. İşte detaylar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi'nde İncelemelerde Bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi'nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek proje hakkında bilgi aldı. Projenin Ankara'da hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşüm yaratacağını vurguladı.

Projenin Önemi ve Detayları

Bakan Uraloğlu, projenin Ankara'da hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşüm yaratacağını belirtti. Toplamda 16 bin 17 metre uzunluğunda bir güzergah inşa ettiklerini ifade eden Uraloğlu, Sincan'dan başlayıp Yenikent'e uzanan 12 kilometrelik Başkentray banliyö hattını ve Yenikent'ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsadıklarını söyledi.

Yılda 4.4 Milyon Ton Yük Taşınacak

Projenin tamamlanmasıyla yılda 4.4 milyon ton yük taşınacağını belirten Bakan Uraloğlu, Kazan Soda tesislerinden üretilen soda külünün ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

Yeni Demiryolu Hattı ve İstasyonlar

Bakan Uraloğlu, Sincan-Yenikent arasında yeni çift hatlı bir demiryolu inşa ettiklerini ve OSB, Yenikent-1 ve Yenikent-2 adında üç yeni istasyon kurduklarını belirtti. Bu adımların Başkentray banliyö hattını Yenikent'e kadar uzattıklarının altını çizdi.

Çevresel ve Ekonomik Katkılar

Projenin tamamlanmasıyla çevreye olumlu etkiler sağlayacaklarını belirten Bakan Uraloğlu, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacaklarını ifade etti. Kazan Soda tesislerine bağlayacakları iltisak hattıyla ekonomiye katkı sağlayacaklarını vurguladı.

Demiryollarının Geleceği

Bakan Uraloğlu, demiryollarının Türkiye'nin uluslararası pazarlara erişimini hızlandıracağını belirterek demiryollarının devlet politikası haline geldiğini söyledi. Türkiye'nin demiryolu ağını genişleterek Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü vurguladı.

Gelecek Projeler ve Hedefler

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu ağını 2028'e kadar 17 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesi ve Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı gibi önemli projeler üzerinde çalışmaya devam ettiklerini açıkladı.

Çevresel Sürdürülebilirlik ve Sonuç

Bakan Uraloğlu, Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi'nin tamamlanmasıyla çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli bir adım atacaklarını ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını ifade etti. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'nin prestijli projelerinden birini daha hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER