Çamaşır suyu aslında bu yüzden renkli giysileri beyazlatıyormuş

Çoğu kişinin temizlik yaparken sıklıkla kullandığı kimyasallardan biri olan çamaşır suyu yanlışlıkla kıyafetlerimize değdiğinde renk değişimlerine sebep oluyor. Peki ama neden?

Çamaşır suyu, temizlik ve leke çıkarma konusunda sıklıkla başvurulan bir malzeme olmasına rağmen farkında olmadan renkli kıyafetlere bulaşması durumunda kumaşlarda renk değişimine sebep oluyor. Çamaşır suyu, kumaşlardaki renkleri beyazlatırken aslında çok daha derin kimyasal reaksiyonlar ortaya çıkarıyor. Peki, çamaşır suyu renkli giysilerde nasıl renk değişimine sebep oluyor?

Çamaşır suyunun ana bileşeni olan hipoklorik asit, güçlü bir oksitleyici özellik taşır. Bu asit, kumaşlardaki renk verici bileşenlere müdahale ederek, onları oksitler ve kimyasal bağlarını parçalar. Boyar maddelerin molekülleri, ışığın belirli dalga boylarını soğurur ve bu yüzden renkli gözükür. Çamaşır suyu da bu bağları oksitleyerek, moleküllerin ışığı soğurmasını engellerken, renk kaybolur. Bu kimyasal işlem, giysilerde beyazlamaya veya solgun, garip renklere dönüşmeye neden olur.

Çamaşır suyu yalnızca boyaları değil, kumaşın kendisini de etkiler. Kumaşın lifleri zamanla zayıflar, organik bileşenler oksitlenir ve iplikler gevrekleşir. Hassas kumaşlar, bu kimyasal etkilerden daha fazla zarar görebilir. Bu nedenle, renkli kıyafetler için çamaşır suyu oldukça riskli bir malzemedir.

RENK DEĞİŞİMLERİNİN SEBEBİ FAZLA BOYANIN BAĞLANAMAMASI 
Bazı durumlarda, çamaşır suyu kıyafetlerde sadece beyaz izler bırakmaz. Bazen kumaşta turuncu, sarı veya taba renginde lekeler de görülebilir. Bunun nedeni, kumaşa eklenen fazla boyanın tam olarak bağlanamaması ve çamaşır suyunun bu fazla boyayı oksitlerken geri kalan bazı renklerin kumaşta iz bırakmasıdır. Örneğin, kırmızı bir tişört çamaşır suyuna maruz kaldığında, tamamen beyazlaşması beklenirken, geriye sarımsı bir renk kalabilir.

Çamaşır suyu etkisiyle boyaların bu şekilde solması, aslında güneş ışığına ve kimyasal etkilere duyarlı olan birçok boyanın özelliğidir. Bu durum, suluboya tablolarında da sıkça görülür. Kimyasal olarak dirençli boyalar kullanılarak bu etki en aza indirgenmeye çalışılır fakat kıyafetlerde bu tür dayanıklı boyaların kullanılması genellikle mümkün değildir, çünkü bu kimyasallar toksik olabiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER