Araştırma Sonuçlarına Göre: Dört Kişilik Aile İçin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Belli Oldu! Yeni Rakamlar Şaşırttı.

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) 2025 yılı Şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 22 bin 886 liraya ulaşırken yoksulluk sınırı 79 bin 165 lira oldu.

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Raporu Açıklandı

Rapora göre, tek başına yaşayan bir kişinin mutfak harcamaları ile barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarının en az 36 bin 681 lira olduğu belirtilirken bir kişi için yoksulluk sınırının bu miktar olduğu tespit edildi.

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Detayları

BİSAM tarafından hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2025 Dönem Raporu'na göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 22 bin 886 lira olarak belirlendi. Raporda, gıda için yapılması gereken minimum tutarın yanı sıra hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak hesaplanan yoksulluk sınırının 79 bin 165 lira olduğu ortaya çıktı.

Sağlıklı Beslenme İçin Gereken Harcamalar

Raporda, her aile ferdinin sağlıklı beslenmek için gereken aylık harcamalar detaylandırıldı. Yetişkin bir erkek için 6 bin 387 lira, yetişkin bir kadın için 6 bin 046 lira, 15-18 yaş arası bir genç için 6 bin 396 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için ise 4 bin 057 lira harcama yapılması gerektiği vurgulandı.

Aile Bütçesine Sağlıklı Beslenme Etkisi

Sağlıklı beslenmenin aile bütçesine maliyeti 22 bin 886 lira olarak belirlendi. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi diğer giderlerle birlikte bir ailenin toplam harcaması 79 bin 165 liraya yükseldi.

Günlük Harcamalarda Öne Çıkanlar

Günlük harcamalarda en yüksek maliyet süt ve süt ürünlerinde görülürken onu meyve ve sebze harcamaları takip etti. Diğer gıda grupları için belirlenen günlük harcama tutarları da raporda yer aldı.

Gıda Gruplarının Harcamadaki Payları

Rapora göre, süt ve süt ürünleri harcamalarında yüzde 27.64'lük bir pay bulunurken meyve ve sebzelerin payı yüzde 27.37 olarak gerçekleşti. Et, yumurta ve kurubaklagiller grubunun payı ise yüzde 26 olarak belirlendi. Ekmek, makarna vb. ise toplam harcamalardaki payı yüzde 11.4, diğer gıda harcamalarının payı ise yüzde 7.6 olarak rapora yansıdı.

İLGİLİ HABERLER