15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Yaşlanma sürecinde sağlıklı yaşamın önemi giderek artıyor

Yaşlanma sürecinde sağlıklı yaşamın önemi giderek artıyor

Gün geçtikçe yaşlanan dünya nüfusu, sadece hastalıkları önlemeyi değil, aynı zamanda zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmeyi hedefliyor.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

30 Yıllık Takipte Sağlıklı Yaşlananlar: Yalnızca %9,3
Araştırmacılar, ABD merkezli Nurses' Health Study ve Health Professionals Follow-Up Study isimli iki çalışmanın verilerini 1986-2016 yılları arasında inceledi. Toplam 105.015 kişiden yalnızca %9,3'ü (9771 birey) "sağlıklı yaşlanma" kriterlerini karşılayabildi.

Sağlıklı Yaşlanma Kriterleri:

70 yaşına kadar yaşamak,

11 kronik hastalığa sahip olmamak (kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet vb.),

Zihinsel, fiziksel ve ruhsal fonksiyonların bozulmamış olması.

11 Ana Kronik Hastalık Nedir?

Kanser (melanom dışı cilt kanserleri hariç)
Tip 2 diyabet
Myokard enfarktüsü (kalp krizi)
Koroner arter hastalığı (iskemik kalp hastalığı)
Konjestif kalp yetmezliği
İnme (serebrovasküler hastalık)
Böbrek yetmezliği
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
Parkinson hastalığı
Multipl skleroz (MS)
Amyotrofik lateral skleroz (ALS)
Hangi Diyetler Daha Etkili?
Sekiz farklı beslenme modeli incelendi:

1. AHEI (Alternative Healthy Eating Index) – Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi
Bu diyet, kronik hastalık riskini azaltmaya odaklanarak bilimsel kanıtlara dayalı olarak geliştirilmiştir. Tam tahıllar, meyve-sebzeler, kuruyemişler, çoklu doymamış yağlar ve balık önerilirken; trans yağ, kırmızı/işlenmiş et ve şekerli içecekler sınırlandırılır.

2. aMED (Alternative Mediterranean Diet) – Alternatif Akdeniz Diyeti
Geleneksel Akdeniz diyetinin Amerikan versiyonudur. Zeytinyağı, balık, sebze, meyve, baklagil ve kuruyemiş gibi gıdalar temel alınırken; kırmızı et ve işlenmiş gıdalar en aza indirilir. Ayrıca, az miktarda kırmızı şarap tüketimi de bu modelde yer alabilir.

3. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – Hipertansiyonu Durdurmaya Yönelik Diyet Yaklaşımı
Kan basıncını düşürmeye odaklanır. Sodyum/tuz kısıtlaması öne çıkar; sebze, meyve, tam tahıl ve az yağlı süt ürünleri önerilir. Kırmızı et, şekerli içecekler ve doymuş yağlar sınırlandırılır. Tuzu azaltılmış Akdeniz diyetidir.

4. MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) – Nörodejenerasyonu Geciktirmek İçin Akdeniz-DASH Diyeti
Alzheimer ve diğer nörolojik hastalıklara karşı koruyucu beslenme modelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini, tam tahıllar, kuruyemiş ve zeytinyağı vurgulanır. Kızarmış gıdalar, tereyağı, peynir ve şekerli tatlılar azaltılır.

5. PHDI (Planetary Health Diet Index) – Gezegen Sağlığı Diyet Endeksi
Hem insan sağlığına hem de çevresel sürdürülebilirliğe odaklanır. Bitki bazlı proteinler (baklagiller, kuruyemişler), meyve, sebze ve tam tahıllar ön plandadır. Hayvansal gıdalar ve yüksek sera gazı salınımına sahip besinler minimize edilir.

6. hPDI (Healthful Plant-Based Diet Index) – Sağlıklı Bitki Temelli Diyet İndeksi
Sağlıklı bitkisel besinlerin (meyve, sebze, kepekli tahıllar, kuruyemiş, baklagil) pozitif puanlandığı; sağlıksız bitkisel gıdaların (beyaz ekmek, patates kızartması) ve hayvansal ürünlerin negatif puanlandığı bir diyettir. Vegan değil ama ağırlıklı bitki temelli beslenme önerilir.

7. EDIP (Empirical Dietary Inflammatory Pattern) – Enflamatuvar Beslenme Deseni
Kandaki inflamatuvar belirteçlere (CRP, IL-6 vb.) göre oluşturulmuş bir puanlama sistemidir. Şekerli içecekler, kırmızı et, işlenmiş tahıllar gibi gıdalar inflamasyonu artırırken; çay, kahve, sebze ve meyveler azaltıcı etki gösterir.

8. EDIH (Empirical Dietary Index for Hyperinsulinemia) – Hiperinsülinemiye Yönelik Diyet İndeksi
Besinlerin vücuttaki insülin yanıtına etkisi esas alınarak geliştirilmiştir. Rafine karbonhidratlar, şekerli gıdalar ve hayvansal yağlar puanı artırırken; tam tahıllar, sebzeler ve bitkisel yağlar insülin yanıtını düşürerek puanı azaltır.

Bu diyetsel kalıplardan her birine daha yüksek uyum, sağlıklı yaşlanma olasılığını artırdı. En güçlü ilişki AHEI diyeti ile bulundu: 75 yaş eşiği kullanıldığında sağlıklı yaşlanma olasılığı 2,24 kat arttı.

Tüm Çalışmaya Katılan 105.015 Kişinin Genel Sonuçları
Veri özeti:

70 yaşına ulaşanlar: %37,9

11 hastalıktan bağımsız kalanlar: %22,8

Zihinsel fonksiyonları koruyanlar: %33,9

Fiziksel fonksiyonları koruyanlar: %28,1

Ruhsal sağlığı koruyanlar: %26,5

Beslenme Biçimi Nasıl Olmalı?
Sağlıklı yaşlanmayla ilişkili besinler:

Pozitif etkili: Meyve, sebze, tam tahıllar, kuruyemiş, baklagiller, sağlıklı yağlar (zeytinyağı dahil), az yağlı süt ürünleri

Negatif etkili: Trans yağlar, sodyum, işlenmiş etler, şekerli içecekler

Ayrıca, ultra-işlenmiş gıdalar (hazır çorbalar, paketli atıştırmalıklar vb.) tüketimi %32 daha düşük sağlıklı yaşlanma olasılığıyla ilişkiliydi.

Yukarıdaki ısı haritası, 90. persentil ile 10. persentil arasındaki tüketim farkının sağlıklı yaşlanma üzerindeki etkisini gösterir. Yeşil kareler olumlu, pembe kareler ise olumsuz ilişkiyi temsil eder. Renk ne kadar koyuysa, etki o kadar güçlüdür. Tüm analizler yaş, cinsiyet, VKİ, sigara, alkol, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durum ve depresyon öyküsü gibi birçok faktöre göre ayarlanmıştır. Yıldız işareti (*) ile belirtilenler istatistiksel olarak anlamlıdır.

Herkese Uygun Tek Bir Diyet Yok
Araştırmanın yazarı Dr. Anne-Julie Tessier şu yorumda bulunuyor: “Zeytinyağı, tam tahıllar, sebze ve meyveler ağırlıklı diyetler genel olarak en faydalı olanlar. Ancak bireylerin kültürel tercihleri, ekonomik imkanları ve protein ihtiyacı yaşlandıkça farklılık gösterebilir."

Dr. Tessier, kendi diyetini şöyle tanımlıyor: "Benim tabağımın çoğunluğu meyve ve sebzelerden oluşuyor; tam tahıllar, baklagiller, az miktarda balık ve yoğurt, yemeklik yağ olarak zeytinyağı kullanıyorum."

Klinik Öneri: Uyum En Önemlisi
En iyi diyet, bireyin uzun süre uyum sağlayabildiği bitkisel diyettir. Beslenme planı sadece yaşlılığa değil, yaşam kalitesine de odaklanmalı. Ve bu da fiziksel aktiviteyle desteklenmeli.

Sonuç: Gezegen Dostu Diyet, Uzun Ömürle Birebir İlişkili
Bu çalışma, sağlık ve çevreyi birlikte koruyan Planetary Health Diet gibi modellerin, hem birey hem de gezegen için kazanç sağladığını gösteriyor. Kaliteli yaşlanmanın temelinde; çeşitli, doğal ve dengeli beslenme yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *