Böbrekte Kist Nedir?
Böbrekte kist veya böbrek kisti, kan dolaşımındaki atıkları filtreleyen fasulye şeklindeki organlar olan böbreklerde büyüyen içi sıvı dolu keselerdir.
Böbrekte Kist Türleri
Böbrek kistleri böbreklerin üzerinde veya içinde oluşan yuvarlak ve içi sıvı dolu keselerdir. Bu içi sıvı keselerden meydana gelen böbrek kistleri genellikle iyi huylu olup herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz ve kanser değildir. Ancak bazı vakalarda farklı sağlık sorunları söz konusu olabilir.
Böbrekte Kist Neden Olur?
Böbrekteki kist oluşumuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar, böbrek kistlerinin böbreğin yüzey tabakasının zayıflaması ve sıvı dolu bir kese oluşturmasıyla ortaya çıktığını göstermektedir. Bu oluşan kese sıvıyla dolup bir kiste dönüşmektedir, böylece böbrek kistleri meydana gelmektedir. Böbrek kistlerinin sayısı yaşlandıkça artma eğilimindedir ancak her yaşta görülebilir. Ayrıca, erkeklerde kadınlara oranla böbrekte kist oluşma olasılığı daha yüksektir. Bazı durumlar ve hastalıklar da böbrekte kist oluşumunu tetikleyebilir, örneğin polikistik böbrek hastalığı, kronik böbrek hastalığı, Von Hippel-Lindau hastalığı ve Tübüloz skleroz kompleksi gibi durumlar.
Böbrekte Kist Belirtileri Nelerdir?
Böbrek kistleri genellikle belirti göstermez, özellikle basit ve iyi huylu oldukları sürece. Ancak belirti gösterdiklerinde yaygın olarak karşımıza çıkan belirtiler arasında böbrek ağrısı, sık idrara çıkma, idrarda yanma, kanlı veya koyu renkli idrar ve kistin enfekte olduğu durumlarda ateş yer almaktadır. Bazı vakalarda ise sırt, yan ve üst karında ağrı, idrarda kan gibi belirtiler gözlenebilir. Böbrek kistleri genellikle iyi huylu olduğundan böbreğin çalışma performansını etkilemezler, ancak kistler böbreğin kandan ekstra sıvıyı filtrelemesini engellerse yüksek tansiyona yol açabilir.
Böbrekte Kist Nasıl Teşhis Edilir?
Böbrekte kist teşhisi için öncelikle fiziksel muayene yapılır ve belirtiler incelenir. Kişinin sağlık geçmişi ve ailedeki hastalık öyküleri de dikkate alınır. Görüntüleme testleri de tanıda önemli bir rol oynar. Bu testler arasında ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi ve böbrek fonksiyon testleri yer alır. Ultrason ile böbreklerin yapısı incelenirken, BT ve MR ile kistlerin teşhisi yapılabilir. Kan ve idrar testleri ise böbreğin fonksiyonlarını değerlendirir.
Böbrekte Kist Tedavisi
Basit böbrek kistleri genellikle tedavi gerektirmez ancak belirtiler rahatsız edici hale geldiğinde veya kist diğer organlara baskı yapıyorsa müdahale gerekebilir. Karmaşık böbrek kistlerinde kanser potansiyeli varsa cerrahi müdahale düşünülebilir. Tedavi yöntemleri arasında aspirasyon ve skleroterapi ile kistin boşaltılması ve ameliyat ile kistin çıkarılması yer alır.
Böbrekte Kist Komplikasyonları
Basit böbrek kistleri genellikle komplikasyonlara yol açmaz ancak karmaşık böbrek kistlerinde bazı komplikasyonlar görülebilir. Bunlar arasında enfeksiyon, idrar tıkanıklığı, kistin patlaması ve kistin kanaması yer alır.
Böbrekte Kist Hakkında Sık Sorulan Sorular
Böbrekteki kistler genellikle iyi huylu olup 3-4 cm'yi aştığında cerrahi müdahale gerekebilir. Kist enfekte olduğunda antibiyotik tedavisi uygulanabilir ancak büyüklüğü cerrahi operasyon gerektirebilir. Böbrekteki kistler genellikle iyi huylu olup kanser değildir. Böbrekte kistlerle ilgili sorunlarınızda nefroloji bölümü doktorlarından yardım alabilirsiniz.