15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Sağlık Beyin Hasarına Bağlı Motor Bozukluk: Apraksi ve Belirtileri

Beyin Hasarına Bağlı Motor Bozukluk: Apraksi ve Belirtileri

Apraksi, genellikle beyin hasarı ya da hastalığı sonucu, kişinin öğrenilmiş olan basit bir beceri eylemini yerine getirememesine neden olan nörolojik bozukluktur.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Apraksi Nedir?

Apraksi, beceri eylemlerini gerçekleştirememe durumuna neden olan nörolojik bir bozukluktur. Beyin vücuda doğru talimat veremediği için beceri yerine getirilemez.

Apraksi Türleri

En yaygın türü çocuklarda konuşma apraksisi olan apraksi durumunda kas yapısı normal olsa bile motor bozukluğu gerçekleşir. Apraksi genellikle beyindeki parietal lobun gerektiği gibi çalışmaması sonucunda ortaya çıkar.

Dispraksi ve Apraksi Arasındaki Fark

Apraksi daha şiddetli bir durumdur ve belirli hareketleri yapma yeteneği tamamen kaybolabilir. Diğer yandan dispraksi daha hafif bir form olup, motor yetenekte sadece kısmi kayıplara neden olabilir.

Apraksi Neden Olur?

Apraksi, beyindeki parietal lobun gerektiği gibi çalışmamasından kaynaklanır ve travmatik beyin hasarı, beyin tümörü, demans, felç gibi durumlarla ilişkilendirilebilir.

Apraksi Çeşitleri

Apraksi çeşitleri arasında konuşma apraksisi, ağız apraksisi, ideomotor apraksi, kavramsal apraksi gibi farklı türler bulunmaktadır. Bu çeşitler farklı vücut bölgelerini etkileyebilir.

Apraksi Belirtileri

Apraksi belirtileri arasında öksürme veya göz kırpma gibi yüz hareketlerinde zorlanma, karmaşık görevlerin yerine getirilememesi, göz hareketlerinde zorlanma gibi durumlar yer alır.

Apraksi Teşhisi ve Tedavisi

Apraksi genellikle nöroloji uzmanları tarafından teşhis edilir ve fiziksel, konuşma ve mesleki terapi ile yönetilebilir. Apraksi için özel bir tedavi bulunmamakla birlikte semptomların iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için terapi uygulanabilir.

Apraksi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Apraksi bir hastalık değil, nörolojik bir problemdir. Edinilmiş apraksi vakaları bazen kendiliğinden geçebilir ancak çocuklarda konuşma apraksisi durumu terapi gerektirir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *