12 Şubat 2025
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Türkiye'deki Aktif Yanardağlar: Jeolojik Harika Patlamaya Hazır!

Türkiye'deki Aktif Yanardağlar: Jeolojik Harika Patlamaya Hazır!

Türkiye'de aktif yanardağ bulunmamaktadır. Ancak Türkiye'nin doğusunda yer alan Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü çevresinde ve Ağrı Dağı civarında bazaltik ve andezitik volkanik kayaçlara rastlanmaktadır. Bu volkanik alanlar, yaklaşık 20 milyon yıl önce, III. Jeolojik Zaman olan Tersiyer döneminde oluşmaya başlamıştır. Türkiye'nin tarihindeki volkanik faaliyetler, coğrafi yapısını etkilemiş ve farklı jeolojik özellikler kazanmasına neden olmuştur.

Türkiye'de Yanardağlar

Türkiye’de volkanik alanlar yaklaşık 20 milyon yıl önce, III. Jeolojik Zaman olan Tersiyer döneminde oluşmaya başladı. Bu süreçte, yerkabuğundaki çatlaklardan çıkan lavlar Anadolu’da farklı yer şekillerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Tersiyer Dönemde Oluşan Volkanik Alanlar

Tersiyer döneminin başından itibaren, tarihi çağlara kadar süren volkanik faaliyetler sonucunda milyonlarca metreküp volkanik malzeme yüzeye yayıldı. Özellikle Doğu Anadolu’da bazı bölgelerde volkanik tabakanın kalınlığı 1000 metreyi aştı. Bölgenin yüksek olmasının nedenlerinden biri de bu kalın volkanik örtü.

Türkiye’nin Yüksek Dağları

Bu süreçte oluşan volkanik dağlar oldukça yüksekti ve Türkiye’nin en yüksek dağlarını oluşturdu. Tarihi dönemlere kadar süren volkanik hareketlilik ise en çok Erciyes ve Nemrut volkanlarında görüldü.

Aktif Yanardağlar

Türkiye'de şu anda aktif yanardağlar var. Bunlardan bilineni Hasan Dağı. Bilim insanları, bir yanardağı tamamen sönmüş kabul etmenin yanlış olduğunu ve Türkiye’de düşük de olsa hâlâ volkanik risk bulunduğunu belirtiyor. Erciyes, Büyük ve Küçük Ağrı, Tendürek, Nemrut ve Süphan Dağı gibi bazı yanardağlar da hâlâ fümerol adı verilen volkanik gaz ve buhar çıkışları gözlemleniyor. Türkiye'nin en genç yanardağı olarak bilinen Kula Tepeleri ise çok uzun süredir bir aktiflik yok. Fakat bu yanardağlarda 7/24 kontroller yapılıyor.

Yanardağlar ve Detayları

Türkiye'deki Yanardağlar Yazımızın ilk bölümünde Türkiye’deki volkanik alanların oluşumu hakkında bilgi verdik. Aşağıya eklediğimiz tabloda ise bu süreçte etkili olan yanardağların detaylarını bulabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *