19 Nisan 2025
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Tereyağı ve Sade Yağ Ürünlerinde Yeni Denetimler: Sahte ve Tağşiş İçeriklere Göz Açtırılmıyor

Tereyağı ve Sade Yağ Ürünlerinde Yeni Denetimler: Sahte ve Tağşiş İçeriklere Göz Açtırılmıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, tereyağı ve sade yağ ürünleri için yeni düzenlemeler getiriyor. Tüketicileri korumayı amaçlayan bu düzenlemelerle, ürünlerdeki taklit ve tağşişin önlenmesi hedefleniyor. Bakanlık, "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı"nı hazırlayarak, bu önemli düzenlemeyi kamuoyu ile paylaştı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği'ni bugünkü Resmi Gazete'de yayımladı.

Buna göre tereyağı ve sade yağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli özelliklerin belirlenmesi amaçlanırken, tebliğ, tereyağı ve sadeyağı kapsadı.

Söz konusu tebliğe göre, tuz ilave edilmeyen tereyağının ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içereceği, tuz ilave edilen ve/veya çeşnili tereyağı ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerebileceği belirlendi. Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacağının altı çizilen tebliğde, sadeyağda ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağında manda sütü aroması, yoğurt aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacağı kaydedildi. İNEK, KOYUN, KEÇİ, MANDA GİBİ GÖRSELLER ETİKETLEMEDE KULLANILAMAYACAK İlgili tebliğe göre etiketlemeye yönelik de kriterler belirlendi.

Tuz ilave edilmemiş tereyağında "tuz ilave edilmemiştir" ifadesinin etikette belirtilmesi zorunlu olduğunun altı çizildiği tebliğde, "Tuz ilave edilmiş tereyağının içerdiği tuz oranı, etiketin içindekiler bölümünde ağırlıkça yüzde "%..." olarak belirtilir.

Ayrıca “tuzlu” ya da “tuz ilave edilmiştir” ifadesinin etiketin temel görüş alanında belirtilmesi zorunludur. Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi ve miktarının gıda adı ile birlikte temel görüş alanında yer alması zorunludur.

Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde tek bir hayvan türüne ait sütün veya kremanın kullanılması durumunda hayvan türünün adının etikette belirtilmesi zorunludur" ifadeleri yer aldı.

Yine tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda, sütün elde edildiği türlerin adlarının gıdanın adının yanında “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden/kremalarından üretilmiştir” gibi ifadelerle belirtilmesi zorunlu olduğu, ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyeceği vurgulandı. Ürünlerin taşınması, depolanması ve son tüketiciye arz edilmesi sırasında sıcaklığın ise en yüksek 4°C’de olmak zorunda olduğu kaydedildi.

UYUM ZORUNLULUĞU Tebliğle birlikte 12 Nisan 2005 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliği yürürlükten kaldırıldı.

Gıda işletmecileri, 1 Eylül 2025'e kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlama yükümlülüğünde olacak.

Bu tarihten önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar ise raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *