19 Nisan 2025
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem 'Tarımda öncelik körlüğü yaşanıyor'

'Tarımda öncelik körlüğü yaşanıyor'

Son günlerde Türkiye genelinde etkili olan zirai don felaketine ilişkin TBMM'de yaptığı konuşmada sert eleştirilerde bulunan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Karal, "36 ili etkileyen don olayı yalnızca bir doğal afet değil, aynı zamanda tarım politikasındaki uzun süredir devam eden ihmallerin sonucudur" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, son günlerde Türkiye genelinde etkili olan zirai don felaketine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada sert eleştirilerde bulundu.

Karal, 36 ili etkileyen don olayının yalnızca bir doğal afet değil, aynı zamanda tarım politikasındaki uzun süredir devam eden ihmallerin sonucu olduğunu ifade etti.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Karal, zararın boyutlarına dikkat çekerek, sadece Malatya’daki kayısı üreticilerinin yaklaşık 10 milyar TL kayba uğradığını, ülke genelindeki toplam ekonomik zararın ise 30 ila 35 milyar TL arasında olduğunu belirtti.'HER YIL AYNI ACIYI YAŞAMAK KADER DEĞİLDİR'Tarım sektörünün ülke ekonomisindeki stratejik yerine dikkat çeken Karal, “5,2 milyon kişinin doğrudan geçimini sağladığı tarım sektörü ile 90 milyar TL’lik yaş meyve piyasası bu felaketten derinden etkilenmiştir.

Bu durum sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir yıkımdır” dedi.

Karal sözlerine şöyle devam etti:“Her yıl aynı mevsimde aynı acıyı yaşamak kader değildir.

Bu, kötü yönetimin, ihmalin ve vizyonsuzluğun bir sonucudur.

Tarımda günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir anlayışa ihtiyacımız var.”“Ziraat Bankası görevini yapsaydı bu kriz bu kadar büyür müydü?”Hasan Karal, açıklamalarında hükümetin tarım politikalarını da hedef aldı. Özellikle kamu kaynaklarının çiftçiden çok başka alanlara aktarıldığını vurgulayan Karal, Ziraat Bankası’nın asli görevinden uzaklaştığını söyledi:“Kuruluş amacı çiftçiyi ayağa kaldırmak olan Ziraat Bankası, medya patronlarına, futbol kulüplerine, rant çevrelerine kaynak aktarmak yerine asli görevine sadık kalsaydı, bugün bu kriz bu kadar derinleşir miydi?”'BU SADECE BİR AFET DEĞİL, BİR TERCİH MESELESİDİR'Karal, devletin bütçe tercihlerinin tarım sektörüne verilen önemi gösterdiğini belirtti.

Kur Korumalı Mevduat sistemine aktarılan 800 milyar lira ve faize ayrılan 2 trilyon liraya karşın çiftçiye yalnızca 135 milyar lira bütçe ayrıldığını vurgulayan Karal, şunları söyledi:“Bu kaynak dağılımı vicdani değildir.

Bu bir tercihtir.

Bizim meselemiz sadece bir don felaketi değil, yıllardır süregelen öncelik körlüğüdür.”'ARTIK GÜNÜ KURTARAN DEĞİL, GELECEĞİ İNŞA EDEN BİR TARIM VİZYONU ŞART'Hasan Karal konuşmasının sonunda, yaşanan felaketin ardından yalnızca geçmiş olsun demekle yetinilmemesi gerektiğini belirterek, afet ilanı, çiftçi borçlarının ertelenmesi, TARSİM sisteminin gözden geçirilmesi ve tarımda dijital erken uyarı sistemlerinin yeniden devreye alınması gerektiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *