23 Şubat 2025
İstanbul
Rain and snow
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Sigara Kullanımı 10 Yaşa Kadar Düştü, Uzmanlar Uyarıyor!

Sigara Kullanımı 10 Yaşa Kadar Düştü, Uzmanlar Uyarıyor!

Türkiye'de uzmanlar, sigara kullanımının birçok hastalığın sebebi olarak görüldüğünü ve bu alışkanlığın artık 10 yaşına kadar düştüğünü belirtiyor. Sigara kullanımının erken yaşlarda başlaması, ilerleyen dönemlerde sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuluyor. Bu nedenle sigara kullanımının genç yaşlarda önlenmesi ve farkındalığın artırılması önem taşıyor.

Sigarayı bırakmanın yaşam tarzı değişikliği olduğuna dikkat çeken Selçuklu 3 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bıraktırma Polikliniğinde görevli Uzman Doktor Havva Ulu, sigarayı bırakmak isteyen kişiye uygulanan aşamaları sıraladı.

Uzman Doktor Havva Ulu, sigara bırakmak isteyen kişilere Sağlık Bakanlığının ücretsiz ilaç verdiğini kaydederek, 'Kişi öncelikle kafasına koyması gerekiyor ki, belki birkaç ay sonra yavaş yavaş beyinde de şekillendikten sonra irade de tabii devreye giriyor.

Biz gelen hastalarımızda, sigaranın bağımlılık derecesini ölçtüğümüz bir ölçeğimiz var, buna göre hastaların bağımlılığına bakıyoruz.

Ona göre tedavi yöntemleri belirliyoruz.

Sağlık Bakanlığının karşıladığı ilaçları ise ücretsiz verebiliyoruz ya da belki kişinin ilaç kullanması uygun olmuyor, başka hastalıkları olabiliyor, ona göre nikotin replasman tedavisi yapabiliyoruz.

Motivasyonel görüşme çok önemli, hastanın isteği önemli.

Yaşam tarzı değişikliğidir sigara bırakmak aslında. Öncelikle bu yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor her şeyde olduğu gibi' dedi. 'ÖLMÜYOR OLABİLİRSİNİZ AMA MAALESEF BİRÇOK HASTALIK GİBİ ÖLDÜRMÜYOR, SÜRÜNDÜRÜYOR'Sigara bırakmamak için farklı bahanelere yönelen kişilerin ilerleyen dönemlerde büyük sorunlarla karşılaştığına dikkat çeken Uzman Doktor Ulu, 'İnsanların tabii o bırakmayayım dedikleri zaman çok önemli düşünce şu olabiliyor; sigara içen de ölüyor, içmeyen de ölüyor.

Hiç kimse sigara içip genç yaşta ölüyor diye bir şey yok.

Sigara maalesef sinsi bir şey ve uzun yıllara dağılan bir sorun.

Her içtiğimiz sigara ağzınıza aldığımız andan itibaren zararları başlıyor. 5-10 saniye içerisinde beyine gidiyor, kan akımına geçiyor, ağzımızda değişiklikler yapıyor.

Dolayısıyla o zehir yavaş yavaş birikiyor.

Bir ağacın dallarını düşünün o küçük dallardan başlıyor ana dala kadar gidiyor. 40 yaşa kadar belki hiçbir bulgu vermiyor.

Hele de spor yapıyorsanız, koşuyorsunuz, tabii kalktığınızda öksürükler oluyor, hayat kaliteniz düşük. İşte günde 1 paket içiyorsanız en az yarım saat ya da 1 saatinizi sigaraya veriyorsunuz, onun yerine daha farklı güzel bir alışkanlığa verebilirsiniz.

Bu alışkanlık sizi çok daha güzel yerlere getirebilir.

Dolayısıyla ilk etapta kendi sağlığınız, bugün öldürmedi ama yarın öldürmeyeceğini göstermez.

Her gün her içtiğiniz sigara size zarar vererek gidiyor.

Bunun için bırakmalısınız. Ölmüyor olabilirsiniz ama maalesef birçok hastalık gibi bu da öldürmüyor, süründürüyor.

En önemli neden yüzde 85 - 90 akciğer kanseri, KOAH. İnsanların nefes nefese kaldığı durumları çok görebiliyoruz, hatta artık oksijen tüpsüz tuvalete gidemeyen insanlar, bunun en önemli nedeni sigara' şeklinde konuştu. 'SİGARA KULLANIMINA BAŞLANGIÇ MAALESEF 10-11 YAŞA KADAR DÜŞTÜ'Sigara kullanım yaşının son yıllarda giderek düştüğüne dikkat çeken Uzman Doktor Ulu, 'Sigara kullanımına başlangıç maalesef 10-11 yaşa kadar düştü.

Bunların en büyük nedeni birincisi tabii ailede aldığı temel, kültür, eğitim çok önemli.

Diğer taraftan arkadaş çevresi, çocuk bir boşlukta oluyor.

Yararlı bir alışkanlık elde edememiş oluyor.

Okullarda biz bunun eğitimini versek, faydalı alışkanlıklar, spordur, kitap okuma, resim, değişik kültürel faaliyetlerle o çocuğu biz dolu dolu doldurmuş olabilsek, tabii burada eğitmenlere çok önemli rol düşüyor, çocuk o boşluğu hissetmeyecek.

Ne ailede hissedecek ne okul çevresinde hissedecek.

Dolayısıyla zaten onun faydalı alışkanlıkları onu ileriye götüreceğini biliyor, öyle bir boşluk hissetmediği için olmayacak.

Ama maalesef hem ailede hem de eğitim çevresinde o boşluğu hisseden çocuk biraz da arkadaşlarının 'ya iç ne olacak' ya da kendi benliğini ortaya koyma, egosunu tatmin etme gibi, aynı nikotin de diğer uyuşturucu maddeler de maalesef çok küçük yaşta, zaten neredeyse eroin kadar da zararlı, bağımlılık da yapıyor.

Eğitim hem ailede hem okulda çok önemli' ifadelerini kullandı. 'İKİ GÜNLÜK O STRESİN YERİNE BİR ŞEYLER KOYMAK, ONUN EKSİKLİĞİNİ DOLDURMAK ÖNEMLİ'Sigara bırakma merkezinden destek alarak sigarayı bırakan Mustafa Angı ise, 'Sigara bırakmaya aslında 6 ay önce karar verdim ama çok etkili olmadı.

Daha sonrasında biraz bu sigara bırakma merkezlerine ön yargım vardı diyebilirim.

Birçok prosedür var, ben şahsım adına prosedürleri çok seven birisi değilim.

Ama bir diyet kontrolünde hocam bana 'buraya kadar geldiniz, isterseniz bir görüşün' dedi.

Zaten niyetim vardı, öylelikle başladık.

Ben bırakmak istiyorum dedim.

Hocam sağ olsun tetkikleri yaptı.

Prosedür ve ilerleyişi bana anlattı.

Sonrasında ben bırakacağımı çok düşünmüyordum işin açıkçası ama bıraktık çok şükür.

Sigarayı bıraktıktan sonra 2 gün beni ciddi anlamda strese soktu.

O esnada da evi boya yapıyordum ve o benim biraz stresimi aldı. 2-3 günlük o stresin yerine bir şeyler koymak önemli. Çünkü gerçekten ciddi anlamda stres oluşturuyor' diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *