04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Overthink Ne Anlama Geliyor? Overthinking Ne Demek?

Overthink Ne Anlama Geliyor? Overthinking Ne Demek?

Overthink (aşırı düşünme), günümüzde daha sık rastlanmaya başlanan bir psikolojik problemdir.

Kişiler ya geleceği düşünürken ya da geçmişte yaşanan olayları düşünürken aniden bu düşüncelerin içerisinde kaybolur ve dalıp gider.

Gün içerisinde dahi sık sık yaşanılabilen bir durumdur.

Overthink, kaygı ve stresin artmasına neden olan bir durumdur.

Aşırı düşünmeye bağlı olarak kişide kaygı bozukluğunun meydana gelme ihtimali vardır. Günümüzde özellikle gençler arasında Overthink yapmak diye bir kavram ortaya çıktı.

Kişiler aslında yaşadığı problemin bilincinde. Fakat bu durumu önlemek için ise herhangi bir tedavi yöntemine yönelimi olan kişi sayısı oldukça azdır.

Overthink (Aşırı Düşünme) Nedir?

Overthink nedir sorusuna verilebilecek en doğru yanıt, isminden de anlaşıldığı gibi aşırı düşünmektir.

Overthink, İngilizce bir kelimedir ve kelime anlamı da aşırı düşünmek demektir. Fakat bu durum, kişinin depresyona girmesine dahi yol açabilecek kadar tehlikelidir.

Bunun nedeni ise overthink (aşırı düşünme) durumu, iyi şeylerin değil daha ziyade kötü şeylerin düşünülmesi ile alakalıdır. Kişi geçmişte yaptığı hataları düşünerek kendisine acı çektirebilir.

Overtihnk esnasında kişi sadece yaşanan olayları değil aynı zamanda yaşanmamış olayları da düşünür.

Zihin sürekli olarak kötü senaryolar yazmaya başlar. Bir olay yaşanmamış olsa dahi bu olay yaşanmış olsa, oluşabilecek olan olumsuzluklar düşünülür.

Bu durum aynı zamanda obsesif kompulsif bozukluğun ortaya çıkmasına da yol açabilir.

Overthink sendromu olarak da adlandırılabilen bu psikolojik problem, kişilerin günlük hayatlarını da zora sokar. Bu sendroma sahip olan kişilerin gün içerisinde Overthink saati olarak da adlandırdıkları zamanlar vardır. Bu durum belirli saatlerde meydana gelmez. Kişi iş toplantısındayken dahi aniden Overthink (aşırı düşünme) durumu görülebilir.

Overthink (Aşırı Düşünme) Neden Olur?

Overthink (aşırı düşünme), bir hastalık türüdür. Kişinin zihni, kendisini olası risklerden ve tehlikelerden korumaya çalışır.

Bu nedenle de her türlü olası tehlikeyi düşünen bir zihin oluşmaya başlar. Kişi olası tehlikeleri hesaplamadığında, herhangi bir olayda kendini koruyamayacağına inanır.

Bu hastalığın oluşum nedenlerinin başında ise geçmiş travmalar yer alır. Overthink nedenleri arasında ise şu maddelere yer verilebilir;

Aşırı stres hali
Kaygı bozukluğu
Depresyon 
Anksiyete
Hata yapmaktan korkma
Yargılanma korkusu
Yetersizlik hissi
Duygusal ya da fiziksel travma geçmişi

Overthink (Aşırı Düşünme) Belirtileri Nelerdir?

Overthink (aşırı düşünme), bazı belirtiler ile birlikte kendisini gösterir. Günümüzde kişiler, kendilerinde overthink sendromu olup olmadığını oldukça kolay bir şekilde fark edebilir hale gelmiştir.

Overthink sendromu yaşayan kişilerde, duygusal belirtiler ortaya çıktığı gibi aynı zamanda bu belirtilere ek olarak fiziksel belirtilerin ortaya çıkma ihtimali de söz konusudur.

Overthink belirtileri arasında şunlar yer alır;

Sürekli tekrarlayan düşünceler
Olumlu şeyleri düşünememe
Korkulan ya da endişe duyulan anları tekrar tekrar zihinde canlandırma
Odaklanılan konu haricinde başka bir şeye dikkatini verememe
Sürekli olarak endişe içinde olmak
Her zaman kaygılı olmak
Kronik yorgunluk sendromu 
Pişmanlık hissi
İştah kaybı 
Uykusuzluk
Önemli kararlar verememek
Kendi kendine konuşmak
Aniden panik atak geçirme korkusu
Baş ağrısı ya da migren başlangıcı
Sırt ve bel ağrıları 

Overthink (Aşırı Düşünme) Sendromuna Sahip Olan Kişiler Ne Yapmalı?

Overthink (aşırı düşünme) sendromuna sahip olan kişilerin yapabileceği ilk şeylerden birisi, psikolojik danışmanlık almaktır.

Bilişsel davranışçı terapi yardımı ile bu sorunun temeline inilir. Sorunun temel kaynağının ne olduğu ortaya çıktıktan sonrasında ise kişinin bu durumu aşmasına yardımcı olunur.

Terapi yardımı ile kişi, olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaya başlar. Terapiye ek olarak ise uygulanabilecek farklı yöntemler vardır.

Meditasyon

Meditasyon yapmak, zihni boşaltmanın en kolay yollarından birisidir. Meditasyon sayesinde olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak daha kolay bir hale gelir. İlk başlarda zihin istemsiz olarak yine olumsuz düşüncelere yönelir. Fakat düzenli olarak meditasyon yapılması halinde zihin sadece olumsuz düşüncelerden uzaklaşmak ile kalmaz, aynı zamanda odak problemi de ortadan kalkar. Meditasyon, nefes çalışmalarını da içerisinde bulundurur. Bu nedenle stresten uzaklaşmak için ya da anksiyete için de meditasyon tercih edilebilir.

Zihin Rahatlatma

Zihin rahatlatma, meditasyon gibi bir uygulamadır. Fakat bu uygulama esnasında yürüyüş yapmak önerilir. Yürüyüş yapmak hem oksijen alımını arttırır hem de kasları harekete geçirir. Yürüyüş yaparken dahi olumsuz düşünceler insanın zihninde dolaşmaya devam edebilir. Bu nedenle de yürüyüş yaparken daha çok havaya odaklanmak ya da nefes alımına odaklanmak önerilir. Yürüyüş yaparken aynı zamanda nefes egzersizlerinden de faydalanılabilir. Zihin rahatlatma için yoga yapmak da önerilir.

Bulmaca Çözmek

Bulmaca çözmek, zihni çalıştırmak için uygulanabilecek en kolay yollardan birisidir. Bulmacaya odaklanmak, zihne farklı düşünceler girmesini önler. Böylelikle kişinin odaklanması daha da kolay bir hale gelir.

Overthink (Aşırı Düşünme) Terapi Çeşitleri Nelerdir?

Overthink problemi yaşayan kişiler için en sık önerilen terapi çeşidi, bilişsel davranışçı terapidir. Fakat bu terapi yönteminin dışında da uygulanabilecek farklı tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedavi yöntemleri şu şekilde bilinir;

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT): Kişinin farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Geçmişe ya da geleceğe odaklanmak yerine, anda kalmayı sağlar.

Dialektik Davranışçı Terapi (DDT): Duygusal düzensizliğin ortadan kaldırılmasını sağlar. Olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmayı değil, bu olumsuz düşünceleri yönlendirmeyi hedefler. Stresle başa çıkmayı sağlar.

Şema Terapi: Kişinin çocukluk döneminden kalma düşünce ve inanç kalıpları incelenir. Bu kalıpların yıkılması sağlanır. Kişinin duygusal dünyasını tekrar keşfetmesine yardımcı olur.

Mindfulness (Zihin Farkındalığı) Terapisi: Zihni sakinleştirmek hedeflenir. Kişinin ana odaklanabilmesine yardımcı olunur.

Overthink (Aşırı Düşünme) ile Alakalı Psikolojik Problemler Nelerdir?

Overtihink yani aşırı düşünme problemi, bazı psikolojik problemler ile alakalıdır.

Bu problemlerin ilk başında ise sosyal anksiyete bozukluğu yer alır. Kişi sosyalleşmekten kaçınır. Bunun nedeni ise sosyal iletişim esnasında sürekli olarak endişe halinin ortaya çıkmasıdır.

Sürekli olarak diğer kişilerin, kendisi hakkında olumsuz şeyler düşündüğüne dair çekince oluşur. Bu durum ise kişinin sosyal ilişkiler kurmaktan kaçınmasına sebebiyet verir.

Bir diğer psikolojik problem ise genel anksiyete bozukluğudur. Genel anksiyete bozukluğu, kişinin kendi hayatı ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılmasına neden olur. Gün içerisinde sürekli olarak olumsuz bir durumun yaşanılacağına inanılır. Bu nedenle de kişi gününü kaygı ve endişe halinde geçirir.

Obsesis kompulsif bozukluk yani OKB'de overthink ile ilişkilendirilebilir. OKB'ye bağlı olarak da kişilerde sürekli tekrarlayan düşünceler ortaya çıkar. Depresyon ve uygu bozuklukları da overthin ile alakalı psikolojik problemler olarak bilinir.

Overthink (Aşırı Düşünme) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Overthink (Aşırı Düşünme) Farklı Problemlere Yol Açar mı?

Overthink; stres, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon gibi psikolojik problemlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda overthink (aşırı düşünme), bu psikolojik problemlerin oluşmasına da neden olabilir. Kişinin hayat kalitesini düşürür. Günlük hayatının zorlaşmasına sebep olur.

Overthink (Aşırı Düşünme) Tedavi Edilmez ise Ne Olur?

Overthink sendromu yaşayan kişilerin terapi alması gerekir. Tedavi edilmeyen bu problemler, ilerleyen süreçte kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Sürekli olarak kötü senaryolar düşünmek, bir süre sonra paranoyaya yol açabilir.

Overthink (Aşırı Düşünme) Genetik Bir Problem midir?

Overthink, genetik bir problem değildir. Her yaştan ve her cinsiyetten kişide aniden ortaya çıkabilir. Fakat aile bireylerinde overthink sendromu olması, kişinin de bu sendroma yakalanma riskini arttıran bir etkendir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *