NOW TV ekranlarında yayınlanan ve Osmanlı zamanında yaşayan Şakir Paşa'nın ailesini anlatan dizi reytinglerde üst sıralarda yer almaya devam ediyor. 1891-1895 yılları arasında Sadrazamlık görevi yapan Ahmed Cevad Paşa'nın kardeşi olan Şakir Paşa aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan roman ve hikâye yazarı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın babasıdır. Şakir Paşa ve Ailesi dizisinin son bölümünde Cevat Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) aile üyelerine müjde vererek Şekercibaşı Mehmet Muhittin Bey ile yeni bir işe başlayacağını duyurdu. Ekran başındakiler ise Şekercibaşı kimdir? Mehmet Muhittin Bey (Şekerci başı) markası nedir? sorularına yanıt aramaya başladı.
ŞEKERCİBAŞI MEHMET MUHİTTİN KİMDİR?
Şekercibaşı unvanı ile tanınan Mehmet Muhittin Bey Osmanlı zamanında faaliyete geçen ve pek çok şeker üretim merkezi olan bir şekercidir. Lokum ve diğer şekerleme ürünlerinin üretimi yapmıştır. Lokumları ve güllü, tarçınlı, sakızlı, portakallı, limonlu akide şekerleri ile ünlüdür.
1777 yılında kurulmuş İstanbul'daki şekercidir.
Ali Muhiddin Hacı Bekir Türkiye'deki şekercilerin ve kimi iktisat tarihçilerine göre yaşayan şirketlerin en eskisidir.
Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelen şekerci Bekir Efendi'nin Bahçekapı'da açtığı küçük şeker dükkânında faaliyete başlamıştır. Bekir Efendi'nin 1817-1820 yılları arasında hacca gitmesinden sonra işyerinin adı Hacı Bekir halini aldı. Osmanlı sarayı, "Hacı Bekir Ağa"nın şekerci dükkânının müşterisi idi. Şekercibaşı unvanını alan Hacı Bekir'den sonra işi ve Şekercibaşı unvanını oğlu Mehmet Muhiddin Efendi ve ardından torunu Ali Muhiddin Hacı Bekir devraldı. Cumhuriyet devrinde de faaliyetini sürdüren şirketi, ailenin beşinci kuşağı yönetmektedir.
Şekerci Hacı Bekir başarılarıyla, zamanın padişahı tarafından Nişan-ı Ali Osmani'nin 1. Rütbe Nişanı ile sarayın Şekercibaşı'sı olarak taltif ve takdire şayan görülmüştür.
Şekerci Hacı Bekir halen Türkiye'nin en eski firması olarak kurulduğu tarihi yerinde (asırlarca) faaliyetini sürdürmektedir.
HACI BEKİR KİMDİR?
Kastamonu’nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelen Bekir adlı müşteşebbis, 1777 yılında Fatih'in Bahçekapı semtinde şeker dükkânı açtı. Alanında önemli yenilikleri takip eden Bekir Efendi, 1817-1820 yılları arasında hac ziyareti yaptıktan sonra kendisi ve dükkânı "Hacı Bekir" olarak anılmaya başladı.
Bizzat kendi eliyle yaptığı imalat ve hassas çalışmalarıyla Türk şekerleme ve lokum çeşitlerini geliştiren Hacı Bekir'in İstanbul Bahçekapı'daki dükkânından 19. yüzyılda aldığı lokumları ülkesine götüren bir İngiliz turisti, Türk lokumlarını Avrupa'da "Turkish Delight" olarak tanınmasına vesile olmuştur.
Bundan böyle Türk lokumu dünyada "Turkish Delight" ya da "Lokoum" olarak tanınmış ve uluslararası şekercilik literatürüne girmiştir.