04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Ordu'nun 20 yöresel lezzetine denetleme

Ordu'nun 20 yöresel lezzetine denetleme

Ordu Büyükşehir Belediyesi, kente özgü 20 coğrafi işaretli ürünün tescilli tariflere uygun üretilmesini sağlamak amacıyla işletmeleri düzenli olarak denetliyor.

Ordu'ya özgü coğrafi işaretli ürünler restoran menülerini süslemeye devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi de bu ürünleri tescillenen tarife uygun yapılması amacıyla işletmeleri periyodik aralıklarla denetleyerek orijinalliğinin korunmasını sağlıyor.

Ordu'ya özgü coğrafi işaretli ürünler restoran menülerini süslemeye devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi de bu ürünleri tescillenen tarife uygun yapılması amacıyla işletmeleri periyodik aralıklarla denetleyerek orijinalliğinin korunmasını sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesi yöresel ürünlere katma değer kazandırmak ve bu ürünleri marka haline getirmek için çalışmalarına devam ediyor. Fındık dışında yöre halkı tarafından bilinen ancak tanıtımı yapılmamış pek çok tat, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde tescillenerek markalaştırıldı.

Tescillenen ürün sayısı 20’ye yükseldi


13’ü Başkan Güler’in öncülüğünde olmak üzere kente özgü 20 yöresel lezzet coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Bu kapsamda kent ile özdeşleşmiş Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Kuru Ekmeği(Mesudiye Goliti), Ordu Pancar Çorbası, Ordu Pidesi(Ordu Yağlısı), Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması, Ordu İçli Tava, Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu Fındık Tirmidi Kavurması, Ordu Kivisi, Akkuş Şeker Fasulyesi, Gürgentepe Çakıldak Fındığı, Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Kabataş Helvası, Ordu Perşembe Cevizli Helva ve Ordu Dürme Pancarı Turşusu olmak üzere toplamda 20 tat Büyükşehir Belediyesinin girişimleri, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek koruma altına alındı.

İşletmeler sertifikalandırıldı


Ordu Büyükşehir Belediyesi bu çalışmalarla da sınırlı kalmadı. Türk Patent ve Marka Kurumunun tescilli ürün sicil belgesinde belirtilen standartlara uygun üretim yapan işletmelerle Ordu Büyükşehir Belediyesi arasında taahhütname imzalanarak işletmelere ‘Coğrafi İşaretli Ürün Üretici Sertifikaları verildi.

Tarife uygunluk denetimleri yapılıyor


Ordu Büyükşehir Belediyesi ile taahhütname imzalayan ve sertifika alan işletmeler yılda bir defa Belediyemiz koordinatörlüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ordu Üniversitesinden teknik personellerin katılımı ile Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği standartlarda denetleniyor. Böylelikle gıda güvenliğine ve ürünlerin sicil belgesinde belirtilen kriterlere uygun standart ürün üretilmesi sağlanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *