15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem KKTC'nin muhalefetinde dua alerjisi: Temel atma töreninde saygısızlık

KKTC'nin muhalefetinde dua alerjisi: Temel atma töreninde saygısızlık

KKTC'nin muhalafet partisi CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yüksek Mahkeme ile Millet Kütüphanesi'nin temel atma töreninde dua edilmesinden rahatsız oldu ve dua sırasında el açmadı. O anlara sosyal medyadan büyük tepki geldi. Öte yandan Erhürman'ın savunması da pes dedirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Dün başkent Lefkoşa'da Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) desteği ile yapılacak Yüksek Mahkeme ve Millet Kütüphanesi temel atma töreni gerçekleştirildi. Törende yapılan konuşmaların ardından, temel atma töreni öncesi dua edildi.

KKTC'nin ana muhalafet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, temel atma töreninde duaya katılmadı. Dua edildiği sırada Erhürman'ın ellerini açmadığı ve dua bitene kadar yere baktığı görüldü.

Laikliğe aykırı bulduğu için duaya katılmadığını ifade eden Erhürman, "Ben dua edilirken değil, sadece Fatih'a okunurken elimi kaldırdım o da gelenekten." diye konuştu.

İşte Erhürman açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
Müslüman, Hristiyan pek çok ülkede devlet törenlerinde din insanlarının bulunduğu, dini ritüellerin uygulandığı, duaların okunduğu bilinen bir gerçektir.

Bu, ilgili ülkenin gelenekleriyle, teamülleriyle ilgilidir ve buna saygı gösterilir. Her ülkenin kendine has teamülleri, gelenekleri vardır ve Türkiye'de son zamanlarda böyle bir gelenek oluşturulmaya başlandıysa bile, bizim ülkemizde böyle bir teamül, gelenek yoktur.

Dolayısıyla bugün Yüksek Mahkeme'nin temel atma töreninde yapılan uygulama bu ülke açısından yanlıştır. Özellikle Yüksek Mahkeme gibi bir kuruma ilişkin açılışta böyle bir uygulamanın yapılması Anayasamızdaki laiklik ilkesi açısından da doğru değildir.

Yüksek Mahkeme, hem bu ülkenin en önemli hem de halkımızın en çok güven duyduğu kurumlarından biridir. Bu açılışta hem Yüksek Mahkeme yargıçlarımızın hem de diğer yargıçlarımızın yanında olmanın doğru olacağını düşündüm ve şu anda da öyle düşünüyorum.

Açılış için sahneye davet edilmiş olmam da protokol gereğidir. Sahneye çıktıktan sonra yapılan uygulamayı yukarıda açıkça söylediğim gibi yanlış buluyorum.

'AÇILIŞTA BU ÜLKENİN KURALLARI UYGULANMALI'

Özetle eleştirilere her zaman olduğu gibi açığım ve saygı duyuyorum. Bu yaptığım, neyi doğru bulup neyi bulmadığımı açıklıkla anlatmaktan ibarettir.

Yüksek Mahkeme bu ülkenin kurumudur, en önemli kurumlarından biridir. Onun açılışında bu ülkenin kuralları, gelenekleri ve teamülleri uygulanmalı, Türkiye'nin katkısıyla yapılacak bir bina söz konusu olsa da açılış organizasyonu ve programı burada yapılmalıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *