04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem İstanbul'un Tarihi Semti Eminönü'nde gezilecek yerler

İstanbul'un Tarihi Semti Eminönü'nde gezilecek yerler

Eminönü İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerinden biri. İstanbul’un surları içinde, tarihi yarımadada konumlanan Eminönü semti birçok medeniyetin, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının da canlı tanığı. Burada tarihin izlerini görebileceğin birçok yapı yer alıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak noktası Eminönü’nde gezilecek yerlere hadi birlikte göz atalım.

1. Eminönü Meydanı

Eminönü Meydanı, İstanbul'un tarihi yarımadasında bulunan, şehrin en önemli ve kalabalık meydanlarından biri. Meydanda birçok tarihi ve turistik mekan bulunuyor. Ayrıca buradan kalkan vapurlarla İstanbul Anadolu yakasına ve adalara deniz yoluyla keyifli bir ulaşım imkanı var.

Konum Linki

2. Eminönü Yeni Camii (Valide Sultan Camii)

İstanbul’un tarihi ve turistik semti olan Eminönü’nün simgelerinden olan caminin resmi adı “Valide Sultan Camii” olmasına rağmen, yaygın olarak "Eminönü Yeni Camii" olarak bilinir.

Eminönü Yeni Camii, Osmanlı Sultanı III. Ahmed'in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından 18. yüzyılın başlarında yaptırılmış. Caminin inşası, Mimar Mustafa Ağa tarafından gerçekleştirilmiş. İstanbul'un silüetine güzellik katan cami, barok ve rokoko tarzlarından etkilenen bir mimariye sahip. Hem yerli halk hem de turistler tarafından ziyaret edilen cami, ibadetin yanı sıra tarihi ve estetik değeriyle de ilgi çekiyor.

Konum Linki

3. Mısır Çarşısı

Eminönü'nde yer alan Mısır Çarşısı renkli ve tarihi kapalı bir çarşı. 1660 yılında Mısır’dan alınan vergilerle inşa edildiği için bu ismi almış. Eminönü’nde Kapalıçarşı’dan sonraki en ünlü olan çarşı. Kapısından girdiğiniz anda baharatlar, kuruyemişler, çaylar, hediyelik eşyalar ve diğer geleneksel ürünlerin satıldığı birçok dükkan seni kendine çeker.

Mısır Çarşısı lezzetli atıştırmalıklar ve geleneksel Türk ürünlerini satın almak için harika bir alışveriş yeri. Buraya kadar gelmişken tarihi yarımadayı bütünüyle keşfe çıkmanı öneriyorum.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

 

  • Her gün 08.00- 19.30

4- Eminönü Büyük Yeni Han

Burası Eminönü Büyük Yeni Han. Günün her saati sarının başka bir tonuna bürünen bu handa tarihi koklayacaksın. 1764’te Sultan 3. Mustafa tarafından ticaretin geliştiği ve hareketli olduğu Eminönü bölgesinde tüccarlara ve zanaatkarlara konaklama ve iş yapma imkanı sağlamak amacıyla yaptırılmış.

Yapının adında yer alan "yeni" ifadesi, o dönemde inşa edilen birçok han arasından ayırt etmek için kullanılmış. Mimarı Mehmet Tahir Ağa. Toplam 3 kattan oluşan handa 110’dan fazla oda bulunuyor. Tarihte Birinci Dünya Savaşı sırasında işgal kuvvetlerinin karargahı olarak da kullanılmış. Büyük Yeni Han’ın içindeki dükkanlardan birkaçı bugün birkaç esnaf tarafından kullanılsa da oldukça bakımsız kaldığını söyleyebiliriz. Bu haliyle bile özellikle akşama doğru güneş batmaya başlarken görmeni tavsiye ederiz. Fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi de seviyorsan burada harika kareler yakalayacağından eminiz.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

 

  • Her gün 08.00-19.00

5. Tahtakale

Tahtakale sadece Eminönü semtinin değil İstanbul’un da tarihi ve ticari merkezi. Tahtakale dar sokaklarındaki dükkanları ve kalabalık pazarıyla ziyaretçilerine birçok farklı ürün sunar. Buradan ürünleri ticari amaçlı olarak toptan olarak satın alabileceğin gibi perakende olarak da alabilirsin. Tahtakale’de baharat, kuruyemiş, tekstil ürünleri, ev eşyaları ve mutfak malzemeleri, elektronik ve teknoloji malzemeleri, hediyelik eşya dükkanları bulabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

 

  • Her gün 08.30-19.00

 

6. Rüstem Paşa Camii

Mısır Çarşısı’nın yakınında bulunan Rüstem Paşa Camii, Eminönü'nde yer alan önemli bir cami. 16. yüzyılda Osmanlı sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış. Rüstem Paşa Camii’nin mimarı Mimar Sinan. Mimar Sinan'ın ustalıkla kullandığı çini işçiliğiyle dikkat çeken cami, İstanbul'daki en güzel çini süslemelerinden birine sahip. Caminin iç mekanı, duvarlarından tavana kadar zarif ve renkli çinilerle kaplı. Bu çiniler Osmanlı dönemi sanatının en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.

Caminin dış cephesi ise oldukça sade ve mütevazı. İki minaresi ve kubbesi bulunan cami, çevredeki sokaklardan kolaylıkla fark edilebilir. Cami, İstanbul Boğazı'nın kenarında yer aldığı için güzel bir manzaraya da sahip. Rüstem Paşa Camii hem yerli halkın hem de turistlerin ilgisini çeken bir ibadet ve turistik mekan. Camiyi ziyaret ettiğinizde Mimar Sinan'ın çini işçiliğiyle süslü iç mekanını keşfedebilir ve Osmanlı döneminin sanat ve mimari anlayışını yakından tanıyabilirsin.

Konum Linki

7. Kapalıçarşı

Tarihin ve kültürün izleriyle dolu Kapalıçarşı dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından. Yüzlerce yıldır ticaretin kalbi olarak faaliyet gösteren bu mekân, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle turistlerin ve yerli halkın ilgisini çekiyor. Kapalıçarşı, 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü dönemde Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiş. İstanbul'un fetih döneminde büyük bir alışveriş merkezi olarak kullanılmış. Kapalıçarşı'nın mimarisi, Osmanlı dönemine ait izler taşır. Çarşıda bulunan bazı kısımlar, Osmanlı döneminin özgün mimari tarzını yansıtıyor. İç avlusu, revaklı yapıları, kubbeli çeşmeleri ve taş işçiliğiyle göz kamaştırıyor. Çarşıda dolaşırken tarihi hamamlar, çeşmeler, hanlar ve camiler gibi önemli yapıları da keşfedebilirsin.

61 sokaktan oluşan Kapalıçarşı, zamanla genişlemiş ve gelişmiş. İlk dönemlerde kumaş ve ipek ticaretinin yoğun olduğu çarşı, günümüzde hala farklı sektörlerden binlerce dükkanıyla ziyaretçilerine hizmet veriyor. El yapımı halılar, gümüş takılar, deri ürünler, tekstil ürünleri, baharatlar, antikalar ve daha birçok ürün Kapalıçarşı'da bulunabilir.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

 

  • Dini tatiller, Cumhuriyet Bayramı ve pazar günleri kapalı.
  • Diğer günler 08.30-19.00 

8. Zincirli Han

Kapalıçarşı’nın Mahmutpaşa Kapısı’nın girişinde bulunan Zincirli Han kiremit renkli duvarları, pembe panjurlu pencereleri ve avlusunda bulunan asırlık ağaçla son zamanlarda Instagram’da da sık sık karşımıza çıkan popüler Eminönü hanlarından. İsmini kapısındaki büyük zincirden alır. Tarihi 1700’lü yıllara dayanır. Han eskiden beri ticaret merkezi amaçlı kullanılmış. Günümüzde de kuyumcu dükkanları ve atölyelerinin yanı sıra ziyaretçilerine geleneksel el sanatları, hediyelik eşyalar, tekstil ürünleri ve daha fazlasını bulabilecekleri bir alışveriş deneyimi sunar.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

 

  • Dini tatiller, Cumhuriyet Bayramı ve pazar günleri kapalı.
  • Diğer günler 08.30-17.00

9. Galata Köprüsü

Eminönü'nden Galata'ya geçiş sağlayan tarihi Galata Köprüsü, İstanbul Boğazı üzerinde yer alır. Köprü, yürüyerek geçilebilir ve köprü üzerinde balık tutan insanlarla dolu olan balıkçıları görebilirsin. Ayrıca köprü altında bulunan balık restoranları, deniz ürünleriyle ünlü. İlk olarak 1845 yılında I. Abdülmecid’in annesi Valide Sultan tarafından ahşap olarak inşa ettirilmiş ancak zamanla geçirdiği yenilenmelerle bugünkü halini almış. Köprünün üzerinden geçen Bağcılar-Kabataş tramvayına binerek güzel bir seyir keyfi de sürebilirsin.

Konum Linki

10. Şark HanHediyelik eşya, züccaciye gibi ürünlerin toptan ve perakende satışının yapıldığı bu handa aklına gelebilecek birçok şeyi bulabilirsin. Çok katlı bu handa alışveriş yaparken pazarlık yapmayı da ihmal etme.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

 

  • Her gün 08.00-18.30
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *