İngilizce Zamirler (Kolay Anlatım ve Örnek Cümleler) Zamir, isimlerin yerine kullanılan kelimelerdir.
Yani bir kişinin, nesnenin ya da hayvanın adını sürekli tekrar etmek yerine zamir kullanırız.
Böylece hem konuşmalarımız daha akıcı olur hem de cümlelerimiz daha kısa ve anlaşılır hale gelir. Örneğin, “Mustafa topu aldı.
Mustafa topu eve götürdü.” yerine “Mustafa topu aldı.
O topu eve götürdü.” demek daha doğru ve doğal olur. İşte burada "O" kelimesi, "Mustafa" isminin yerine geçen bir zamirdir.
Zamirler farklı türlere ayrılır ve her biri farklı amaçlarla kullanılır.
Nesne zamirleri, sahiplik sıfatları, sahiplik zamirleri, yansımalı zamirler, belirsiz zamirler ve işaret zamirleri gibi pek çok farklı zamir var.
Aşağıda derlediğimiz İngilizce zamirler ve örnek cümlelerini inceleyerek, konuyu çok daha iyi anlayabilirsin. İngilizce Zamirler Özne Zamirleri (Subject Pronouns) Subject Pronouns yani özne zamirleri, özne konumunda kullanılan zamirlerdir.
I - Ben You - Sen We - Biz You - Siz They - Onlar He - O (erkek) She - O (dişi) It - O (hayvan, bitki, cansız varlık) ÖRNEK CÜMLELER: I am happy. (Ben mutluyum.) You are my friend. (Sen benim arkadaşımsın.) We love pizza. (Biz pizza severiz.) They play football. (Onlar futbol oynar.) He is a doctor. - O bir doktor.) She likes ice cream. (o dondurma sever.) It is a big dog. (O büyük bir köpek.) İlginizi çekebilir: İngilizce Zamanlar: Doğru Kullanım ve Örneklerle Anlatım Nesne Zamirleri (Object Pronouns) Nesne zamirleri, bir eylemden etkilenen kişi ya da nesneyi belirtmek için kullanılırlar.
Me - Beni, Bana You - Seni, Sana Us - Bizi, Bize Them - Onları, Onlara Him - Onu, Ona (erkek) Her - Onu, Ona (dişi) It - Onu, Ona (hayvan, bitki, cansız varlık) ÖRNEK CÜMLELER: She called me. (O, beni aradı.) I see you every day. (Seni her gün görüyorum.) They invited us to the party. (Bizi partiye davet ettiler.) I met them at the mall. (Onlarla alışveriş merkezinde buluştum.) She gave him a book. (Ona bir kitap verdi.) I helped her with homework. (Ona ödevinde yardım ettim.) He found it under the table. (Onu masanın altında buldu.) Sahiplik Sıfatlar (Possessive Adjective) Sahiplik sıfatları, bir şeyin kime ait olduğunu göstermek için isimlerin önüne gelir.
My - Benim Your - Senin Our - Bizim Their - Onların His - Onun (erkek) Her - Onun (dişi) Its - Onun (hayvan, bitki, cansız varlık) ÖRNEK CÜMLELER: This is my car. (Bu benim arabam.) Your bag is on the chair. (Senin çantan sandalyenin üzerinde.) Our house is big. (Bizim evimiz büyük.) Their dog is very friendly. (Onların köpeği çok arkadaş canlısı.) His jacket is blue. (Onun ceketi mavi.) Her name is Lisa. (Onun adı Lisa.) Its tail is long. (Onun kuyruğu uzun.) Sahiplik Zamirleri (Possessive Pronouns) Sahiplik zamirleri, bir nesnenin kime ait olduğunu belirtirler.
Mine - Benimki Yours - Seninki Ours - Bizimki Theirs - Onlarınki His - Onunki (erkek) Hers - Onunki (dişi) Its - Onunki (hayvan, bitki, cansız varlık) ÖRNEK CÜMLELER: This book is mine. (Bu kitap benimki.) Is this phone yours? (Bu telefon seninki mi?) The big house is ours. (Büyük ev bizimki.) Those bikes are theirs. (Şu bisikletler onlarınki.) The red car is his. (Kırmızı araba onunki.) The dress is hers. (Elbise onunki.) The bone is its. (Kemik onunki.) Yansımalı Zamirler (Reflexive Pronouns) Yansımalı zamirler, öznenin yaptığı eylemin yine özneye döndüğünü ifade eder.
Myself - Kendim Yourself - Kendin Ourselves - Kendimiz Themselves - Kendileri Himself - Kendisi (erkek) Herself - Kendisi (dişi) Itself - Kendisi (hayvan, bitki, cansız varlık) ÖRNEK CÜMLELER: I made this cake myself. (Bu pastayı kendim yaptım.) You should do it yourself. (Onu kendin yapmalısın.) We prepared ourselves for the exam. (Sınava kendimizi hazırladık.) They introduced themselves. (Kendilerini tanıttılar.) He hurt himself while playing. (Oynarken kendini yaraladı.) She cooked the meal herself. (Yemeği kendisi yaptı.) The cat cleaned itself. (Kedi kendini temizledi.) İşaret Zamirleri (Demonstrative Pronouns) İşaret zamirleri, bir kişi ya da nesneyi uzaklık açısından belirten zamirlerdir.
This - Bu (Yakın Olan) That - Şu (Uzak Olan) These - Bunlar (Yakın Olan) Those - Şunlar (Uzak Olan) ÖRNEK CÜMLELER: This is my phone. (Bu benim telefonum.) That is a beautiful house. (Şu güzel bir ev.) These are my books. (Bunlar benim kitaplarım.) Those are my friends. (Şunlar benim arkadaşlarım.) Belirsiz/Belgisiz Zamirler (Indefinite Pronouns) Belirsiz zamirler, belirli bir kişi ya da nesneyi işaret etmeyen genel ifadelerdir.
Someone – Somebody - Biri, birisi Anyone – Anybody - Herhangi birisi No one – Nobody - Hiç kimse Eevryone – Everybody - Herkes, her biri Something - Bir şey Anything - Herhangi bir şey Nothing - Hiçbir şey Everything - Her şey ÖRNEK CÜMLELER: Someone is at the door. (Kapıda biri var.) Is there anybody in the room? (Odada biri var mı?) Nobody knows the answer. (Hiç kimse cevabı bilmiyor.) Everybody loves ice cream. (Herkes dondurmayı sever.) I have something for you. (Senin için bir şeyim var.) Do you need anything? (Bir şeye ihtiyacın var mı?) There is nothing in the box. (Kutuda hiçbir şey yok.) Everything is fine. (Her şey yolunda.) İlgili Videolar https://www.youtube.com/watch?v=edqccX16598 https://www.youtube.com/watch?v=XKNPsCq3IaU&pp=ygUSaW5naWxpemNlIHphbWlybGVy Kaynak: 1