Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, Belge İnceleme Şube Müdürlüğü, belge sahteciliği ve imza güvenliği gibi önemli konularda dikkatli olunması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı. Sahte belge ve imza tespitlerinin aydınlatılmasında önemli bir rol üstlenen Emniyet, bu alanda yaptığı incelemelerle suçluları yakalamaya devam ediyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Belge İnceleme Şube Müdürlüğü Belge İnceleme Uzmanı Komiser Berkan Kuş, yaptığı açıklamada belge sahteciliği ve imza güvenliğinin, vatandaşların üzerinde titizlikle durması gereken konular olduğunu belirtti.
"BASİT İMZALAR KOLAY TAKLİT EDİLİR"
Kuş, imza taklitlerinin en çok çek ve senet üzerinde görüldüğünü dile getirerek, soldan sağa doğru atılan basit imzaların kolayca taklit edilebileceğine dikkat çekti. İsim ve soyadından oluşan karmaşık imzaların ise daha zor taklit edildiğini ve mağduriyet riskini azalttığını ifade etti.
Ayrıca, her yerde aynı imzanın atılmasının önemli olduğunu belirten Kuş, “Çek ve senetlerde sonradan doldurma ya da tahrifat durumlarının önüne geçmek için, meblağların hem rakamla hem değerle hem yazıyla aynı kısımlarda kapama çizgilerinin meblağa bitişik olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
"İMZANIZI TAŞIRARAK ATIN"
Komiser Kuş, son dönemde dolandırıcıların kargo teslim tutanaklarının imza bölümlerini keserek altına senet veya boş kağıt yerleştirip, vatandaşların imzalarını aldığını açıkladı. Bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için, boş kağıda imza atılmaması gerektiğini vurgulayan Kuş, “Evraklarımızı dikkatle inceleyerek imzamızı o bölüme taşırarak atmamızda fayda var. Taşırarak attığımızda, altına eklenen başka bir belgeye imzamızın geçmesi engellenmiş olur" dedi.
BİLİMSEL METOTLAR KULLANILIYOR
Emniyet, belge ve imza sahteciliği ile ilgili yaptığı incelemelerde en güncel bilimsel metotları kullandıklarını belirtti. Kriminal Daire Başkanlığı’nda, belge üzerindeki tahrifatları tespit etmek için çeşitli cihazlar ve ışık kaynakları kullanıldığı, ayrıca imzaların karakteristik hatlarının da incelendiği ifade edildi. Kuş, "Samimi mukayese imzalarla karşılaştırmalar yaparak, imzanın sahibine ait olup olmadığını tespit edebiliyoruz" dedi.