Marius Kanalı, Rhône Nehri deltasında yer alıyor ve o dönemde Galya olarak bilinen bölgede Romalılar tarafından yapılan ilk büyük su hidrolik yapısı olarak kabul ediliyor. Bu yapı, daha sonra inşa edilen barajlar, su değirmenleri ve su kemerlerinden önce geliyordu. Yapım amacı, Cimbrian Savaşları sırasında Cimbri ve Teutonlar gibi Jutland’dan (günümüz Danimarka’sı) güneye doğru göç eden Kelt kabileleriyle savaşan Roma Cumhuriyeti'ne yardımcı olmaktı.
Fransız araştırmacılar, 2013 yılında Arles’in güneyinde yer alan Vigueirat bataklıklarındaki bir deltanın jeofiziksel incelemesi sırasında, antik bir kanal olabileceği düşünülen sualtı yapısını keşfettiler.
Bu keşiften sonra yapılan kazılarda 69 adet Roma seramiği parçası, iki antik ahşap kazık ve iki geniş taş platform bulundu. Karbon tarihlemesi, kazıkların M.S. birinci ila dördüncü yüzyıl arasına, platformlardaki organik materyallerin ise M.Ö. birinci yüzyıl ile M.S. üçüncü yüzyıl arasına tarihlendiğini gösterdi.

Yeni araştırmada, Juncker ve ekibi, antik kanal ve kıyılarından tortu örnekleri aldı ve bu örnekleri 2013 yılında yapılan jeofiziksel araştırmalarla karşılaştırdı.
Juncker, “Kanalın uzunluğu, genişliği, yönü, tortu içeriği ve ölçülen radyokarbon tarihler, Roma döneminde kullanılan bir kanal olduğunu doğruluyor. Rhône’un eski bir kolunda ve antik bir lagünde kısmen kazılmış bir kanal.” ifadelerini kullandı.
Doğal nehir kolları genellikle 110 ila 180 metre genişliğinde olurken, bu potansiyel Marius Kanalı’nın yaklaşık 30 metre genişliğinde olduğu görüldü. Bu da kanalın, büyük Roma gemilerinin bölgede gezinmesine olanak sağladığını gösteriyor.
Araştırmacılar, bu yeni bulguların Marius Kanalı’nın varlığını güçlendirdiğini belirtiyor. Ancak, bu alanın gerçekten Marius Kanalı olup olmadığını doğrulamak için iskeleler veya su yolları boyunca kullanılan hayvanların çekiş yolları gibi yapılar bulunması gerekiyor.
Geoarkeoloji çalışmalarının potansiyeline dikkat çeken Juncker, “Arkeolojik çalışmalar olmadan bu kanalın kesin olarak Marius’a ait olduğunu söylemek mümkün değil. Araştırmalar devam ediyor.” dedi.