Nutrients dergisinde yayımlanan çalışma, bir hafta boyunca günde yaklaşık 350 ml mürver suyu tüketmenin, bağırsak mikrobiyotasında olumlu değişiklikler sağladığını ve glikoz toleransı ile yağ oksidasyonunu artırdığını gösterdi.
Avrupa'ya özgü kara mürver meyvesi, antienflamatuvar ve antimikrobiyal bileşenler açısından zengin bir içeriğe sahip.
Washington Eyalet Üniversitesi'nden Dr. Patrick Solverson, "Mürver, ticari ve besinsel açıdan yeterince takdir edilmeyen bir meyve. Şimdi insan sağlığı için değerini anlamaya başlıyoruz" diyerek sonuçların heyecan verici olduğunu belirtti.
18 kişiden fazla kilolu yetişkinle yapılan bu küçük çaplı, plasebo kontrollü çalışma, mürver suyunun faydalı bakteri oranını artırdığını, zararlı bakterileri azalttığını ve metabolizma üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koydu.
Ayrıca, mürver suyunun kan şekeri seviyelerinde yüzde 24, insülin seviyelerinde ise yüzde 9 oranında düşüş sağladığı gözlendi. Egzersiz sırasında yağ oksidasyonunun arttığı da tespit edildi.
Araştırmacılar, kara mürverin sağlık üzerindeki etkilerini daha geniş katılımlı ve uzun vadeli çalışmalarla test etmeyi planlıyor.
