22 Nisan 2025
İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Dağınık olmanızın sebebi tembellik değilmiş! Sorun daha ciddi

Dağınık olmanızın sebebi tembellik değilmiş! Sorun daha ciddi

Bazı kişiler dağınık olmalarının sebebini temelliğe bağlıyor fakat durum aslında öyle değil. Bu alışkanlığın altında birkaç neden yatıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Genelde dağınıklığın sebebini tembelliğe bağlarlar. Uzmanlar ise bu durumun altında farklı nedenlerin de olduğunu belirtiyor. Bunlar arasında dikkat eksikliği ya da depresyon. İşte dağınık olmanızın bazı nedenleri:

1. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Psikoterapist Terry Matlen , düzensizliğin dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun "belirgin semptomlarından" biri olduğunu ifade etti. Bunu ise şu sözle açıklıyor:

"Yönetici işlevler, DEHB beyninde evrensel olarak bozulmuştur."

Buna planlama, görev başlatma ve tamamlamada zorluk çekme ve çalışma belleğiyle ilgili sorunların da dahil olduğunu belirtiyor. Çalışan hafızayla ilgili zorluk yaşandığında belirli görevlein başından sonuna kadar takip etmenin zor olduğunu söyleyen Psikoterapist Terry, bunun da kolayca dikkat dağınıklığına neden olduğunu ekledi. Matlen, DEHB'li kişilerin görev tamamlamada atılan adımlar karşısında bunalmış hissedebileceklerini ve bunun da kapanmaya/dağınıklığa yönelttiğini söylüyor.

2.Depresyon ya da kaygı

Uzman Dattilo, fiziksel alanlarımızın durumunun zihin durumunun bir yansıması olduğunu belirtiyor. Yani evimiz dağınık olabilir çünkü zihinsel olarak bunalmış ya da tükenmiş olmamızdan kaynaklanıyor olabilir. Depresyondaki kişi düşük enerji ve motivasyon eksikliği hisseder.

Dattilo, "Motivasyonumuz, ödülü bekleyen bir beyin bölümünden gelir ve depresyonda olduğumuzda, beynin bu bölümü etkili bir şekilde kapanır" diyor.

Bu da  ilgisizlik hissi yaratabilir. Depresyon ve kaybının konsantrasyon zorluğuna yol açabileceği ve bunun da küçük görevlerin bunaltıcı hale gelmesine neden olabileceğini belirtti. Yani depresif ve kaygılı olmak sadece bedenimizi değil aynı değil de hayat tarzımızı da etkiler.

3. Stesli günlerden geçmek

Yaşam tarzı değişikliği stresli olabilir ve kişinin dağınıklığı  yönetme yeteneğini de etkileyebilir.

4. Eşya düzenlemeyi duygusal olarak zor bulma

Psikoloji profesörü olan Joseph Ferrari , "Dağınıklığı gidermek geçmişe yönelik bir tetikleyici olabileceği için duygusal olarak stresli olabilir" diyor. Yani anıları ya da hatırası olan bazı eşyaları düzenlemek duygusal anlamda sizi etkileyebilir.

5. Rahat bir kişiliğe sahip olmak

Uzmanlar dağınık olmanın kişilikle de alakası olduğunu söylüyor. Özellikle vicdanlı kişilerin yüksek düzeyde düzenlilik, görev bilinci ve öz disiplin sergileme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

6. Kararsız olmak

Uzmanlar aynı şekilde fazla eşyası olan kişilerin daha kararsız olma eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *