04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem ÇAPRAZ BULAŞ NEDİR?

ÇAPRAZ BULAŞ NEDİR?

Adanalı kebapçı, et kesilen bıçakla tavuk, tavuk kesilen bıçakla et kesilmesinin çapraz bulaşa yol açtığını belirtti.

ÇAPRAZ BULAŞ NEDİR?

Gıdalarda çapraz bulaşma, mikroorganizmanın maruz kaldığı bir yüzeyden, bulaşma olmamış başka bir yüzeye bulaşma olması olarak tanımlanıyor. Çapraz bulaşma gıdadan gıdaya, ekipmandan gıdaya, temas yüzeyinden gıdaya, insandan gıdaya gibi birçok şekilde bulaşabiliyor. Bulaş olması ise ciddi zehirlenmelere yol açıyor.

USTASI UYARDI

Usta kebapçı Aydın, “Et bıçağı ve et tahtası tavuk bölümünden ayrı olmak zorunda. Çünkü tavuk ve etin çapraz bulaşması olabilir. Bu da zehirlenmeye ve hastalanmaya yol açar. Et ve tavuğun dolapları, doğranma yeri, bıçak ve tahtaları ayrı olmalı.

Yıllar önce biz bunun eğitimini aldık. Hiçbir zaman tavuk ve eti aynı yere getirmedim. Çünkü sağlık bizim için her şeyden önemli” ifadelerini kullandı.

"TAVUK YERİNİ, ET YERİNİ, SEBZE YIKAMA YERİNİ AYIRIYORUM"

Tavuğun zehirlenmeye çok çabuk yol açtığını belirten Aydın, “Tavuk, zehirlenmeye en elverişli olan üründür. Ette zehirlenme kolay kolay olmaz. Eğer et çok bayatsa veya ocakta is yaparsa zehirlenme olur. Tavuğun ise hafif beklemede ve sıcakta kalması zehirlenmeye yol açar. Ustalarımıza her gün uyarıda bulunuyorum. Tavuk yerini, et yerini, sebze yıkama yerini ayırıyorum” dedi.

"KEBABIN ÜSTÜNE DÖKÜLEN YAĞ KALINTILARI DA ZEHİRLER"

Kebapçılardaki temizlenmeyen bacaların da zehirlenmeye yol açabileceğini vurgulayan Yaşar Aydın, “Eğer baca temizlenmezse kebap ocağı bacasının içinden akan yağ kalıntıları kebabın üstüne dökülür ve o da zehirlenmeye yol açar.

Biz buradan para kazanıyorduk buraya da bakmamız lazım. Bütün kazancı almak olmaz” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *