21 Nisan 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem Bilim insanları: Uyku bilgiyi kalıcı kılıyor

Bilim insanları: Uyku bilgiyi kalıcı kılıyor

Bilim insanları, uykunun sadece bir dinlenme hali olmadığını, aynı zamanda beynin belirli düzeyde bilgi işleyebildiği dinamik bir süreç olduğunu ortaya koydu. Son yıllarda yapılan çalışmalar, öğrenme mekanizmalarının uyku sırasında da aktif olabileceğini gösterdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Gözler Kapansa da Beyin Durmuyor

Gözler kapansa da beyin durmuyor. Peki, gece uykusundayken öğrenmek mümkün olabilir mi? Bilim insanları bu gizemli soruya netlik kazandırmaya çalışıyor. Uyku, sadece bedensel dinlenme değil; beynin perde arkasında yoğun bir mesai yaptığı bir süreç. Yıllardır süren araştırmalar, uykunun öğrenmeyle olan ilişkisini aydınlatmaya çalışıyor. Cevap ise beklendiği kadar basit değil.

BEYİN, UYKUDA DA UYARILARA AÇIK

Uyku, özellikle non-REM uykusu sırasında beyin, dış dünyadan tamamen kopmuş sayılmaz. Yapılan deneylerde, uyuyan bireylere belirli sesler veya kelimeler dinletildiğinde, bu bilgilerin bilinçaltında iz bıraktığı gözlemlendi.

UYKUNUN DİL ÖĞRENMEYLE BİR İLGİSİ VAR MI?

İsviçreli araştırmacıların yaptığı bir çalışmaya göre, gündüz öğrenilen yabancı dil kelimelerinin gece uykuda tekrar edilmesi, hafızada daha güçlü yer edinmelerini sağlıyor. Ancak bu, bir dili uykuda baştan sona öğrenebileceğiniz anlamına gelmiyor; daha çok öğrenilmiş bilgilerin pekişmesi söz konusu.

GÜÇLÜ BELLEĞİN SIRRI: KALİTELİ UYKU

Derin uyku, öğrenilen bilgilerin kalıcı hale gelmesini sağlayan sinaptik bağlantıların güçlenmesi açısından kritik. Yani bilgiyle haşır neşir olmak kadar, sağlıklı ve yeterli uyku da öğrenme sürecinin vazgeçilmez bir parçası.

GERÇEKÇİ OLMAKTA FAYDA VAR

Her ne kadar uykuda bazı bilgiler işlenebiliyor olsa da, karmaşık düşünce süreçleri, yeni beceriler veya bilinçli öğrenme için uyanık bir zihin şart. Uyku, öğrenmeyi destekleyen bir araç olabilir; ama başlı başına bir eğitim yöntemi olarak görülmemeli.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *