15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Gündem 2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti Aktau oldu

2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti Aktau oldu

Hazar kıyılarında bulunan tek liman kenti Aktau, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından "2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçildi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Hazar kıyılarında bulunan tek liman kenti Aktau, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından "2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçildi. Aktau'nun diğer adıyla da Aktav'ın, kültür başkenti seçilmesi sebebiyle şehirde yıl boyunca 30'a yakın büyük çaplı uluslararası etkinliğin düzenlenmesi planlanıyor. Şehrin kültürel zenginliğini dünyaya açmak ve Türk halklarının ortak mirasını görünür kılmak amacıyla Hazar Denizi kıyısında açık hava altında düzenlenen açılış töreninde, Türk dünyasının dört bir yanından gelen 1400 sanatçı aynı sahnede buluştu ve törene yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Yurt dışından gelen ziyaretçiler ise bu tören için özel inşa edilen "Darhan Dala" etnoköyünde Kazakistan'ın ve Türk halklarının ortak kültürünü ve geleneklerini deneyimleme, bölgenin tarihi mirasını, geleneksel el sanatlarını ve yöresel yaşam tarzını yakından tanıma fırsatı elde etti.

"KÜLTÜR VE SANAT İNSANLARININ BULUŞMA NOKTASI OLACAK"

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, yaptığı açıklamada organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Türk dünyamızın bu çalışmaları, birliktelikleri, her yıl bir yeri başkenti ilan etmesi, gençlerimizin bu etkinliklerde buluşması, birlikte olması çok anlamlı." dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, bu yıl yapacakları programlardan bahsederek, çeşitli dallardan sanatçıların Aktau'da halkla buluşacaklarını söyledi. Korkut Ata Film Festivali'nin yanı sıra bu yıl tiyatro festivali de düzenleyeceklerini belirten Raev, Aktau'nun kültür ve sanat insanlarının buluşması noktası olacağını vurguladı.

"TÜRKLER BİRDİR, BERABERDİR, BÜTÜNDÜR"

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf da çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Hazar'ın bu kenarındaki bu güzel yerden, bu kadim Türk yurdundan bütün dünyaya, Türkler birdir, beraberdir, bütündür diyorum. Bundan sonra her şey çok daha iyi olacak. Buna yüzde yüz inanıyorum. Kültürümüzde, kimliğimizde, birliğimizde, dirliğimizde aydınlık geleceğin olduğunu görüyorum. Yarınlar bizimdir." ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY Daire Başkanı Salim Ezer ise Aktau'nun bölgenin incisi güzel bir şehir olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Aktau, birçok insanın bilmediği bir şehir. Türk dünyasıyla ilgili olan kişilerin bile aslında belki adını birkaç defa duyduğu ama görmediği bir şehir. Bu vesileyle yaklaşık binin üzerinde sanatçı Aktau'da buluştu. Atalarımız işte tam bu topraklardan başlayan yolculuğu, Anadolu'da sonlandırmışlar. Balkanlara da ulaşanlarımız olmuş. Biz bu yolculuğu biraz daha insanlara hatırlatmak, bu yolculuğun bizlere verdiği kültürel zenginliği aslında dünyaya tanıtmak için Kültür Başkenti projesine başladık. Geride çok güzel şehirler kaldı, çok güzel bir külliyat birikti. Şimdi sıra Aktau'da."

AKTAU HAKKINDA

Kazakistan'ın Mangystau Bölgesi'ne yapılacak yolculuklar için iyi bir başlangıç noktası olan Aktau, Hazar Denizi'ne yakın bir konumda bulunuyor. Kentin bulunduğu Mangistau Yarımadası, özellikle doğal kaynaklar açısından zengin. Aktau sınırları içinde ve hemen dışında kültürel ve tarihi simge yapılar da yer alıyor.Deniz tatili yapmak isteyenler için de ideal bir nokta olan Aktau, stratejik konumuyla önemli bir ticaret merkezi. Sovyet döneminde "Shevchenko" adıyla bilinen şehir, 1963 yılında Aktau olarak yeniden adlandırıldı. Şehir, aynı zamanda zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine yakınlığıyla dikkat çekiyor ve enerji sektöründe önemli bir merkez olarak kabul ediliyor.

Aktau'da gezilecek yerler arasında mavi kubbeleriyle mimari simge yapı Beket-Ata Camii, Mangistau Bölgesi'nin tarihini ve kültürünü gösteren eserler, fotoğraflar ve yerel gelenek ve göreneklerle ilgili el aletlerinin yer aldığı Aktau Tarih Müzesi, Ybykty Kanyonu, Saura Geçidi, Tebeşir Burnu'nun üzerinde yer alan Deniz Feneri, Balls (Toplar) Vadisi ve Mangistau Çölü yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *