Kaliga, DailyMail.com’a yaptığı açıklamada, “Lif, sindirim sağlığı, kan şekeri düzenlemesi ve kalp sağlığı için çok önemlidir. Bağırsak hareketlerini destekler, kabızlığı önler ve yararlı bağırsak bakterilerini besleyen bir prebiyotik görevi görür.” dedi.
Lifler, çözünebilen ve çözünemeyen olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Kaliga, çözünebilen liflerin sindirimi yavaşlatarak kolesterol seviyelerini düşürdüğünü, çözünemeyen liflerin ise düzenli bağırsak hareketlerini desteklediğini belirtiyor. Ayrıca lifin, doyma hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ifade ediyor.
GÜNLÜK NE KADAR LİF TÜKETİLMELİ?
Kaliga’nın açıklamalarına göre bu miktar yaşa ve cinsiyete göre değişiyor. 50 yaş ve altındaki kadınlar için günlük önerilen lif miktarı 25 gramken, 50 yaş üstü kadınlar için bu miktar 21 grama düşüyor. 50 yaş ve altındaki erkekler için önerilen günlük miktar 38 gramken, 50 yaş üzeri erkeklerde bu miktar 30 gram oluyor.

Amerika’nın mevcut beslenme kılavuzları, iki yaş ve üzerindeki kişilerin her 1.000 kalori için 14 gram lif tüketmesini öneriyor. Ayrıca, 12 ila 23 aylık çocuklar için günlük 19 gram lif öneriliyor.
Kaliga, protein tüketiminin kas onarımı, bağışıklık fonksiyonu ve metabolik sağlık için önemli olduğunu kabul ediyor. Ancak yeterli lif tüketilmediği takdirde sindirim problemleri, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.
Düşük lif tüketiminin ayrıca bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini olumsuz etkileyebileceğini belirten Kaliga, bu durumun inflamasyon (iltihaplanma) ve metabolik bozukluklar riskini artırabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, yeterli lif tüketiminin olmaması durumunda kolesterol seviyelerinin yükselmesi ve kalp-damar hastalıkları ile tip 2 diyabet riskinin artabileceğini de ekliyor.
Lif alımını artırmak isteyenler için Kaliga, mercimek ve siyah fasulye gibi baklagillerin iyi bir başlangıç olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra, kinoa ve yulaf gibi tam tahıllar, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler gibi lif açısından zengin sebzeler ve böğürtlen, elma gibi meyveler de öneriliyor. Ayrıca, smoothie veya yemeklere chia ve keten tohumu gibi besinler eklenerek lif miktarı artırılabiliyor.
Bu haber sadece bilgilendirici niteliktedir. Lif tüketimi sağlığımız için hayati öneme sahip olsa da, herkesin ihtiyacı farklı olabilir. Yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve yaşam tarzı gibi faktörler lif ihtiyacını doğrudan etkiler. Bu nedenle, doğru miktarda lif tüketmek için güvenilir bir uzmana danışmak çok önemlidir. Yanlış miktarda veya dengesiz lif alımı sindirim sorunlarına, bağırsak rahatsızlıklarına ve hatta daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle yüksek protein ağırlıklı beslenenler, lif alımını ihmal etmemelidir. Sağlığınızı korumak için, kişisel ihtiyaçlarınıza uygun bir lif tüketim planı oluşturmak adına mutlaka bir beslenme uzmanına danışın.