Güne başlamadan önce bir fincan kahve içmek bir çoğumuz için neredeyse alışkanlık haline gelmiş bir ritüeldir. Kimisi kahvesini sadece kafein almak için içerken, kimisi de kahve çekirdeklerinin zengin tadını keşfetmekten keyif alır. Ancak kahvenin tadı sadece kullanılan makineye veya çekirdeklerin menşeine bağlı değildir. Kahvenin demlenme şekli, kavrulma süresi ve hatta kullanılan ekipman, sonunda ortaya çıkan tadı büyük ölçüde etkiler.
Kahve tüketme şeklimizde doğru veya yanlış bir yol olmasa da çoğumuz kötü demlenmiş ve fazla acı bir kahveden kaçınmak ister. Peki, kahvenizin tadı fazla acıysa ne yapabilirsiniz? Çoğu kişi şeker veya süt eklemeyi tercih eder ama aslında çözümü bu değil.
BİR MİKTAR TUZ EKLEYİN
Editör Steven Dunn kahveye tuz eklemenin, acı tadı azaltmanın etkili bir yolu olduğunu belirtti. Tuz ve sodyum iyonları, dilimizdeki acı tat reseptörleriyle etkileşime girerek acı sinyallerini baskılar. Aslında tuz eklediğinizde kahveniz tatlı olmaz ancak beyninizin acı algısını engelleyerek kahvenin diğer tatlarını daha belirgin hale getirir.
Tuz eklemek, kahvenin aşırı acı olmasını önlemek için kolay ve pratik bir yöntem olabilir. Örneğin, demlemeden önce telveye bir tutam tuz eklemek, kahvenizin daha az asidik ve daha dengeli bir tadı olmasına yardımcı olabilir. Öte yandan kahvenizin daha az acı olmasını sağlamak için kullanılan çekirdek türü de önemlidir. Ayrıca, kahvenin demlenme tekniği de tadını etkiler. Aşırı sıcak su veya fazla su kullanmak kahvenizin acı olmasına yol açabilir. Aynı şekilde, French press ile fazla süre demlenen kahve de aşırı acı olabilir.