23 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Zirai dondan etkilenen çiftçiler için kanun teklifi: '3 yıl ertelensin'

Zirai dondan etkilenen çiftçiler için kanun teklifi: '3 yıl ertelensin'

CHP’li Gürer, zirai dondan etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için kanun teklifi verdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai don felaketinden etkilenen çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Gürer, “Çiftçilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz. Bu felakette yalnız bırakılmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde yaşanan zirai don felaketinde zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine ilişkin kanun teklifi verdi.

“TARİHİ DÜŞÜK DEĞERLER KAYDEDİLDİ"
Konuyla ilgili açıklama yapan Gürer, 2025 Nisan ayında sıcaklıkların birçok bölgede son 30 yılın en düşük seviyelerine indiğini belirterek "Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, sıcaklık ölçümü yapılan 1.756 merkezden 715'inde tarihi düşük değerler kaydedildi. Bazı bölgelerde sıcaklıklar -17°C’ye kadar düştü. Bu, 2014 yılında yaşanan büyük don felaketinden sonra ülkemizin karşılaştığı en şiddetli ve yaygın don olaylarından biri olarak kayıtlara geçti. İklim değişikliği ile bundan sonra benzer afetlere de hazırlıklı olmalıyız. Bölgelerde ürün ve üretimde büyük sorunlar oluştu” diye konuştu.

Tarım sektörünün stratejik önemine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, "Tarım, istihdamdan gıda güvenliğine, kırsal kalkınmadan milli güvenliğe kadar ülkemizin temel direklerinden biridir. Ancak küresel iklim değişikliğinin neden olduğu bu tür afetler, çiftçilerimizin finansal sürdürülebilirliğini tehdit ediyor” dedi. Gürer, çiftçilerin yıllık gelir beklentilerinin birçok bölgede neredeyse tamamen ortadan kalktığına da dikkat çekti.

“TÜM ÇİFTÇİMİZİN BORÇLARI ÜÇ YIL SÜREYLE ERTELENMELİ"
Ömer Fethi Gürer, sadece TARSİM kapsamında yer alan üreticilerin değil, sigorta sistemine dahil olmayan binlerce çiftçinin de mağduriyet yaşadığını ifade ederek, "TARSİM’e kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan mevcut tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve bu borçların üç yıl süreyle ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca il zarar tespit komisyonları acilen hasar tespiti yapmalı ve tespit edilen zararlar karşılanmalıdır" dedi.

Kanun teklifinin sadece çiftçilerin ekonomik olarak toparlanmalarını sağlamayı değil, aynı zamanda kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğini ve ülkenin gıda güvenliğini korumayı hedeflediğini belirten Gürer, "Bu düzenleme, tarımsal istihdamın korunması ve üretim kapasitemizin sürdürülebilirliği açısından hayati önemdedir. Çiftçimize sahip çıkmazsak, geleceğimizi de riske atmış oluruz" ifadesini kullandı.

“ÇİFTÇİMİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ"
Gürer, çiftçilerin yaşadığı zorlukların daha ciddi bir kriz haline gelmemesi için hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kanun teklifi, önleyici ve iyileştirici bir kamu politikasıdır. Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız. Üretimi desteklemek, kırsal kalkınmayı korumak ve ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak için bu adımları atmak zorundayız. Don olayı ile İhracatı etkilenecek, tarım işçileri işsiz kalacak. Nakliye ve ulaşım sektöründe iş kaybı oluşacak, çiftçi BAĞ-KUR primi dahi ödeyememek ve bazı ürünlerde ikinci ekim olanağı var ama bu destek verilmezse yeniden üretimde zorlanacak, bu nedenle hasar yapılması destek verilmesi yanında borçlarda ötelenmelidir" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *