06 Şubat 2025
İstanbul
Rain and snow
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Ticaret Bakanlığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nedir?

Ticaret Bakanlığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nedir?

Ticaret Bakanlığı, elektronik ilanların doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ni (EIDS) devreye aldı.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Nedir?

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan bir uygulamadır ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte 31 Ağustos 2023 tarihinde yapılan değişiklikle ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüklerini kapsamaktadır. Bu sistem, elektronik ilan platformlarındaki taşınmaz ilanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmayı hedeflemektedir.

EİDS Ne İşe Yarar?

Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Emlak İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), vatandaşı yanıltıcı ilanların önüne geçmek için kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde elektronik platformlarda yayımlanan taşınmaz veya ikinci el motorlu kara taşıtları ilanlarında yer alan bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği sağlanmaktadır. EİDS, aldatıcı ve sahte ilanların önlenmesi, ilan kirliliğinin giderilmesi, tüketici mağduriyetlerinin azaltılması ve yetki belgesiz emlak faaliyetlerinin engellenmesine yardımcı olmaktadır.

EİDS Zorunlu mu?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte, ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleri getirilmiştir. Bu kapsamda, taşınmaz ilanı vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamaları EİDS üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca, yetki doğrulama uygulaması da belirli bir süreç içerisinde hayata geçirilmiştir.

Yetki Doğrulama Süreci

EİDS'nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması, ilan platformlarında sadece taşınmaz sahibi, kan hısımları veya yetki belgesi olan emlak işletmeleri tarafından ilan verilebileceğini belirtmektedir. Bu uygulama ile sahte ilanların ve kayıt dışı emlak faaliyetlerinin önlenmesi hedeflenmektedir.

Kimler İlan Verebilir?

EİDS kapsamında, ilan platformlarında taşınmaz ilanı verebilecek kişiler sadece taşınmaz sahipleri, kan hısımları veya yetki belgeli emlak işletmeleridir. Bu sayede taşınmaz ilanlarının doğruluğu ve güvenilirliği korunmaktadır.

EİDS İle İlan Verme Yetkisi

EİDS üzerinden verilecek ilan verme yetkisi, emlak işletmelerinin Yönetmelik gereği düzenlemesi gereken belgelerin yerine geçmeyecektir. Emlak işletmeleri, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi gibi belgeleri düzenleme yükümlülüğünü sürdürecektir.

Geçiş Süreci ve Uygulama

EİDS yetki doğrulama uygulamasında bir geçiş süreci yaşanacak ve belirli bir tarihten itibaren yetki doğrulaması olmadan ilan verilemeyecektir. Bu süreçte vatandaşlar, E-Devlet Kapısı üzerinden yetkilendirme işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *