04 Şubat 2025
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi SGK: Yeni Değil! Hem Kadınlar Hem Erkekler Dul Maaşını Alabilir, İşte Detaylar...

SGK: Yeni Değil! Hem Kadınlar Hem Erkekler Dul Maaşını Alabilir, İşte Detaylar...

Mevcut mevzuata göre dul maaşını hem kadınların hem de erkeklerin alabileceğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), uygulamanın yeni olmadığını açıkladı. İşte, dul maaşı almanın şartları...

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Dul Maaşıyla İlgili Açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vefat eden eşin en az 5 yıl sigortalılığı ve 900 prim günü (borçlanmalarla 1800 gün) varsa, dul kadın veya erkek evlenmemek şartıyla çalışsa ya da emekli olsa dahi dul maaşı alabileceğini duyurdu.

ERKEKLER DUL MAAŞI ALABİLİR Mİ?

BAĞ-KUR ve Emekli Sandığından aylık alan ve vefat eden eşin ise en az 5 yıl sigortalılık ve 1800 prim günü olduğu takdirde, dul kadın veya erkek evlenmemek şartıyla çalışsa ya da emekli olsa dahi dul maaşı alabileceği belirtildi.

ERKEKLERİN DUL MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

SGK, "Dul maaşını hem kadınlar hem de erkekler alabilir. 2008 öncesi, SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı mevzuatında da dul eş için erkek-kadın ayrımı olmayıp bu hususta yeni bir düzenleme de bulunmamaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

DUL MAAŞI ALMA KOŞULLARI NELER?

Dul maaşı alabilmek için, vefat eden eşin en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor (SSK için 5 yıl ve 900 gün). Bu koşulu sağlayan kişiler, dul maaşı için başvurabilir. Yaş sınırı aranmasa da, bazı ek sosyal haklar için yaş kısıtlaması olabileceği unutulmamalı. Bu şartlar, vefat eden eşin sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısına göre değişiklik gösterebilir.

DUL MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Dul maaşı, vefat eden eşin maaşı ve sigortalılık durumu dikkate alınarak belirlenir. Genellikle, eşin maaşının belirli bir yüzdesi dul eşe ödenir. Örneğin, çalışan bir erkeğin eşi vefat ettiğinde dul kadın eş, eşinin maaşının yüzde 50'sini alır. Maaş hesaplamasında, eşin hangi sigorta statüsünde (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) çalıştığı da etkilidir. Ayrıca, sigortalının prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi de maaş miktarını etkileyen faktörlerdendir.

DUL MAAŞI NE KADAR 205?

2025 yılında en düşük emekli maaşının 14.469 TL'ye çıkmasıyla birlikte, dul ve yetim maaşlarında da artışlar yaşandı. Vefat eden sigortalının SSK veya BAĞ-KUR emeklisi olması durumunda, yüzde 75 oranında dul maaşı alan kişi için taban maaş 10.852 TL olacak. Yüzde 50 oranında dul maaşı alan bir eşin maaşı ise 7.234 TL, yüzde 25 oranında yetim maaşı alan bir kişi için ise maaş 3.617 TL olarak belirlenmiş.

Eğer vefat eden sigortalı Emekli Sandığı'ndan emekli ise, yüzde 75 dul maaşı için taban maaş 14.713 TL, yüzde 50 dul maaşı için 9.808 TL, yüzde 25 yetim maaşı için ise 4.904 TL olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *