Şu anda, bütçe kuralı, varil başına 60 dolarlık 'kesinti' fiyatının üzerindeki petrol gelirlerinin yağmurlu gün Ulusal Varlık Fonu'na (NWF) gönderilmesini şart koşuyor. Fonun nakit olarak tutulan likit kısmı daha sonra bütçe açıklarını kapatmak için kullanılıyor.
Siluanov, bakanlık personelinin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut 'kesinti' fiyatının yeni zorluklara yanıt vermediğini belirterek, yağmurlu gün fonuna yapılan katkıları artırmak için revizyona gidilmesi çağrısında bulundu.
"Petrol piyasasındaki sıkıntılar durumunda NWF'nin likit varlıklarının, harcamaların üç yıl boyunca kesintisiz finanse edilmesini sağlayacak bir düzeye getirilmesi" için yeni bir kural çağrısında bulundu.
NWF, Rusya'nın kalıcı bütçe açığının finansmanının ana kaynağı haline geldi. Fonun likit varlıkları, Ukrayna ihtilafından önceki 112,7 milyar dolardan yaklaşık üçte iki oranında azalarak sadece 39 milyar dolara düştü.
ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergilerinin tetiklediği ticaret savaşları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin endişelerin arttığını belirten Siluanov, "Mevcut küresel durum, kamu maliyesinin küresel ekonomik kalkınmanın çeşitli senaryolarına dayanıklılığına özel dikkat gösterilmesini gerektiriyor." dedi.
'Kesinti' fiyatındaki revizyon, devletin fonu yenilemek için çoğunlukla yuan olmak üzere yabancı para satın alması nedeniyle, bu yıl ABD doları karşısında %38 değer kazanan ruble üzerinde de aşağı yönlü baskı yaratabilir.
Reuters'ın elde ettiği belgelere göre Rusya , Brent ham petrolünün 2025'teki ortalama fiyatına ilişkin tahminini geçen eylül ayındaki tahmine göre yaklaşık yüzde 17 oranında düşürdü.
Ülke ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2025-2027 petrol ve doğalgaz ihracat gelirlerine ilişkin tahminini de düşürdü ve bu yıl gelirlerin yüzde 15 düşmesini bekliyor.
Bu durum, zaten yüksek savunma harcamalarıyla yükü ağır olan bütçeye daha fazla yük bindiriyor.
Rusya Merkez Bankası bu ay, küresel talebin azalması nedeniyle petrol fiyatlarının birkaç yıl boyunca tahmin edilenden daha düşük seyredebileceği uyarısında bulundu.
Siluanov, "Şu anki en büyük risk, ticaret savaşlarının tırmanması ve buna bağlı olarak Rusya da dahil olmak üzere ülkelerin ihracat olanaklarının azalmasıdır" dedi.