13 Şubat 2025
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi KURAKLIK TEHDİDİNDE “YAPAY ZEK” UMUDU! UZMANLAR “TARİHİ BİR EŞİKTEYİZ” DİYOR

KURAKLIK TEHDİDİNDE “YAPAY ZEK” UMUDU! UZMANLAR “TARİHİ BİR EŞİKTEYİZ” DİYOR

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) son verilerine göre, küresel ısınma etkisiyle önümüzdeki üç yıl içinde kuraklık riski altında yaşayacak nüfusun 2,4 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Tarım, sanayi ve günlük yaşam için kritik öneme sahip su kaynakları alarm verirken, uzmanlar teknolojinin yeni bir kurtarıcı olarak devreye girebileceğini savunuyor. Özellikle yapay zekâ (AI) tabanlı erken uyarı sistemlerinin, su israfını ve verimsiz tüketimi %40’a varan oranlarda azaltabileceği iddia ediliyor.

SU YÖNETİMİNDE DİJİTAL DEVRİM

Akıllı Sensörler: IoT tabanlı cihazlar sayesinde barajlar ve tarım arazileri gerçek zamanlı izlenebiliyor. Bu sistemlerin yaygınlaşmasıyla kaçak ve sızıntıların %35 oranında önüne geçilebileceği ifade ediliyor.Bulut Bilişim & Veri Analitiği: Büyük veri setleri, çiftçilere doğru sulama takvimleri çıkararak mevsimsel değişikliklere adapte olmalarını sağlıyor. Dünya Bankası raporlarına göre, bu yöntemle tarımsal üretimde %20 ek verim artışı yakalanabilir.Yeşil Enerjiyle Uyum: Güneş enerjisiyle çalışan akıllı pompalar, kırsal bölgelerde kuraklıkla mücadeleyi kolaylaştırıyor.

BURAK YAKA’DAN KRİTİK YORUMLAR

Uzun yıllardır global firmaların üretim tesislerinde üst düzey yönetici olarak görev yapan ve aynı zamanda Elektrik Elektronik Mühendisi olan Burak Yaka, kuraklıkla mücadelede yapay zekâ uygulamalarının rolü hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu:

“Yüksek enerji harcayan üretim tesislerinde bile su tüketimini %25 azaltmanın mümkün olduğunu gördük. Yapay zekâ tabanlı izleme sistemleri, anlık su kullanımı tespit ederek arızaları ve kaçakları hızla saptıyor. Eğer bu teknolojiler tarım alanlarına da entegre edilirse, su kaynaklarımızı 10 yıl daha verimli kullanabiliriz. Ancak bu adımlar için zaman daralıyor; kamudan özel sektöre herkesin elini taşın altına koyması lazım.”

KÜRESEL İŞ BİRLİKLERİ VE YATIRIMLAR

Birleşmiş Milletler’in “Kritik Su ve İklim Fonu” kapsamında ayrılan 5 milyar dolarlık kaynak, yeşil enerji ve akıllı altyapı projelerine aktarılacak. Gelişmekte olan ülkelerin, bu fon sayesinde büyük ölçekli çevre teknolojilerini %50 daha az maliyetle edinebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, global ölçekteki iş birliğinin kuraklıkla mücadeleye ivme kazandıracağı görüşünde.

Sonuç olarak, kuraklık krizi büyürken yapay zekâ destekli çözümler hem tarım hem de sanayide umut vaat ediyor. Burak Yaka gibi deneyimli mühendisler, bu teknolojik atağın ancak hızlı ve kararlı eylemlerle gerçek sonuçlar üretebileceğini vurguluyor. Zaman daralırken, dijital devrimin çevresel yıkımı önleme potansiyeli artık daha önemli ve güncel bir konu hâline gelmiş durumda.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *