İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Kredi kartı aidatları yasal mı? Prof. Dr. Ebru Ceylan'dan önemli uyarılar

Kredi kartı aidatları yasal mı? Prof. Dr. Ebru Ceylan'dan önemli uyarılar

Prof. Dr. Ebru Ceylan, kredi kartı kullanıcılarının yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, özellikle yüksek aidat ücretleri konusuna vurgu yaptı. Ceylan, Kart aidatlarının yasal olup olmadığı tartışılmaya devam ediyor. Ancak bankalar, müşterilerine aidatsız kredi kartı seçeneği sunmak zorunda dedi. Ayrıca, sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınamayacağını belirten Ceylan, tüketicilerin aidat iadesi için başvurabileceğini ifade etti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

2025 yılı itibarıyla kredi kartı aidatlarının ciddi seviyelere ulaştığı ve bu aidatların yasal olup olmadığına dair tartışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

Merkez Bankası'nın 7 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'ine göre, bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı seçeneği sunmak zorunda.

Sanal kredi kartlarından ise yıllık üyelik ücreti alınamayacağı belirtiliyor. 1 / 6 Kredi Kartı İadesi İçin Başvuru SüreciTüketiciler, yıllık kart aidatı ve ek kart aidatları için başvurularını Tüketici Hakem Heyetleri ve TÜBİS sistemi üzerinden kolayca yapabilirler.

Bu süreç, tüketiciler için masrafsız olup, kart aidatının geri alınmasını sağlamak için önemli bir yol sunuyor.

Uzmanlar, kart aidatlarının iade edilmesi için başvurulması gerektiğini belirtiyor. 2 / 6 Kredi Kartı Sözleşmelerine Dikkat EdinKredi kartı sözleşmeleri, bankalar tarafından tek taraflı olarak hazırlandığından, tüketicilerin sözleşme şartlarını dikkatlice incelemeleri gerektiği vurgulanıyor. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 24. maddesine göre, bankaların kredi kartı sözleşmesinin bir örneğini tüketiciye vermekle yükümlü oldukları belirtiliyor.

Ayrıca, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon ve masrafların tüketiciden tahsil edilmesinin yasak olduğu ifade ediliyor. 3 / 6 Asgari Ödeme ve Gecikme Faizleri ArtıyorAsgari ödeme ile kredi kartı borcunu ödeyenlerin karşılaştığı gecikme faizlerinin hızla arttığına dikkat çeken Prof.

Dr.Ceylan, asgarî ödeme oranlarında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 26 Eylül 2024 tarihli kararı ile yapılan değişiklikleri hatırlattı. 50.000 TL altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı %20'ye, 50.000 TL üzerindeki kartlar için ise %40'a yükseltildi. 4 / 6 Kredi Kartı Borçlularının Sayısı Arttı2024 yılı sonu itibarıyla kredi kartı borçlularının sayısının 1 milyon 375 bine ulaştığı bildirildi.

Tüketici Hukuku Uzmanı Prof.Dr.Ebru Ceylan, bankaların takipteki alacaklarının arttığını ve faiz oranlarındaki yükselişin tüketiciler üzerindeki mali yükü daha da artırdığını belirtti.

Bu durum, borçlu sayısının artmasına ve tüketicilerin mali açıdan daha zor bir duruma düşmelerine yol açabiliyor. 5 / 6 Tüketiciler Haklarını BilmelidirProf.

Dr.Ebru Ceylan, kredi kartı aidatları ve sözleşme şartları konusunda tüketicilerin haklarını bilmesi gerektiğini belirterek, "Kart aidatları konusunda yasal haklarınızı kullanarak başvuruda bulunabilirsiniz.

Ayrıca kredi kartı sözleşmelerini dikkatlice inceleyerek, bankaların uygulamalarına karşı kendinizi koruyabilirsiniz." şeklinde uyarılarda bulundu.

Tüketiciler, bu tür başvurularla haklarını savunarak, olumsuz mali durumlardan korunabilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *