15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Ekonomi Çin'in Mart ayındaki yeni banka kredileri beklentileri aşarak 3,64 trilyon yuana yükseldi

Çin'in Mart ayındaki yeni banka kredileri beklentileri aşarak 3,64 trilyon yuana yükseldi

Çin'de yeni banka kredileri, bir önceki ayki sert düşüşün ardından Mart ayında beklenenden daha fazla toparlandı ve dünyanın ikinci büyük ekonomisinin ABD ile tırmanan ticaret savaşına hazırlanmasıyla birlikte politika yapıcılara bir miktar rahatlama sağladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Reuters'ın Çin Halk Bankası'nın (PBOC) Pazar günü yayımladığı verilere dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Çin bankaları Mart ayında 3,64 trilyon yuan (500 milyar dolar) tutarında yeni yuan kredisi verdi.

Reuters'ın anketine katılan analistler, geçen ay yeni yuan kredilerinin 3 trilyon yuana çıkacağını öngörmüştü. Bu tahmin Şubat ayında beklentilerin altında 1,01 trilyon yuan, geçen yılın aynı ayında ise 3,09 trilyon yuan olarak gerçekleşmişti.

İlk çeyrekte toplam yeni krediler geçen yılın aynı dönemindeki 9,46 trilyon yuandan 9,78 trilyon yuana yükseldi.

Mart ayında vadesi geçmiş yuan kredileri bir yıl öncesine göre %7,4 arttı, Şubat ayındaki %7,3'lük orandan daha yüksek. Analistler büyümenin istikrarlı kalmasını bekliyordu.

Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret ortaklarına uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerinin ardından derinleşen ticaret gerginlikleriyle mücadele ediyor .

Pekin de aynı şekilde karşılık vereceğine dair söz verdi ve geri adım atma belirtisi göstermedi. Bu durum, yakın vadede bir çözüme dair beklentileri zorlaştırdı ve Çin'in dengesiz ekonomisindeki birkaç parlak noktadan biri olan ihracatı daha da olumsuz etkileyebilecek uzun süreli bir çıkmazın riskini artırdı.

Tarifeler, özellikle iç talepler durgun kaldığında ve deflasyonist baskılar devam ettiğinde , Çin'in ihracatçıları ve daha geniş imalat sektörü üzerinde muazzam bir baskı oluşturacaktır . Tüketici ve iş güveni, Trump'ın Kasım ayında yeniden seçilmesinden önce zaten zayıftı.

Devlet tarafından işletilen Halkın Günlüğü gazetesi, yakın tarihli bir yorumunda, Çinli yetkililerin bu yıl "yaklaşık %5" lik iddialı bir ekonomik büyüme hedefi için baskı yapmasıyla birlikte, para politikası eylemlerinin ileride gerçekleşebileceğine dair ipuçları verdi .

Gazete, "Gelişen duruma bağlı olarak, rezerv gerekliliği oranı indirimleri ve faiz oranlarında indirimler gibi para politikası araçlarında her an uygulamaya konulabilecek ayarlamalar için yeterli alan bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Ayrıca mali açıkların, özel tahvillerin ve özel hazine tahvillerinin daha da genişleme potansiyeline işaret edildi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'ya göre, Başbakan Li Qiang Salı günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinde ekonomiye güven duyduğunu belirtti ve Çin'in Trump'ın tarifelerine karşı aldığı önlemleri savundu.

"ÇİN'İN MAKTO EKONOMİK POLİTİKALARI DIŞ ETKİLERE KARŞI YETERLİ KORUMAYA SAHİP"
Li, "Çin'in bu yılki makro politikası çeşitli belirsizlikleri tam olarak hesaba katmış olup, olumsuz dış etkilere karşı korunmak için yeterli politika araçlarına sahiptir" dedi.

Geniş M2 para arzı Mart ayında yıllık bazda %7,0 büyüdü, Pazar günkü merkez bankası verileri gösterdi ki bu, Reuters tarafından ankete katılan analistlerin %7,1'lik tahmininin altında. Şubat ayında M2 %7,0 büyüdü.

Daralan M1 para arzı, Şubat ayındaki %0,1'lik büyümeye kıyasla yıllık bazda %1,6 arttı.

Ekonomideki kredi ve likiditenin geniş bir ölçüsü olan ödenmemiş toplam sosyal finansmanın (TSF) büyümesi Şubat ayındaki %8,2'den %8,4'e yükseldi. Ekonomiyi canlandırmak için devlet tahvili ihracında hızlanma, TSF'deki büyümeyi artırmaya yardımcı olabilir.

TSF, ilk halka arzlar, güven şirketlerinden alınan krediler ve tahvil satışları gibi geleneksel banka kredi sisteminin dışında var olan bilanço dışı finansman biçimlerini içerir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *