Tahtasız, “KİT Komisyonu üyesi olarak ÇAYKUR’un bilanço ve netice hesaplarını görüşmek ve denetlemek amacıyla gittiğim Rize’deki temaslarıma Rize İl Başkanlığımızı ziyaret ederek başladım.” dedi. “Rize İl Başkanımız Sn. Saltuk Deniz, Merkez İlçe Başkanımız Necati Topaloğlu ve partililerimizle bir araya gelerek çay üreticilerinin sorunlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunduk.” diyen Tahtasız, “Nazik ev sahiplikleri için teşekkür ederim.” ifadeleriyle Rize İl Başkanlığına teşekkür etti.
Tahtasız, daha sonra TekGıda-İş Rize Bölge Temsilciliğini ziyaret ederek, çay üreticisi ve Çaykur çalışanlarının sorun ve talepleri hakkında bilgi aldı. TekGıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ahmet Feyiz’e misafirperverliği ve aktardığı bilgiler nedeniyle teşekkür eden Tahtasız, temsilciliğin tespit ve taleplerini de paylaştı.
TekGıda-İş Rize Bölge Temsilciliğinin tespitleri ve talepleri şöyle:
Doğu Karadeniz’de yaklaşık 800.000 dekar alanda 203 bin üretici ile yıllık 1.450.000 ton yaş çay üretimi bulunuyor. Çaykur, üretilen çayın yüzde 60’ını alıyor. Kamu kurumları bölgede çay için istisnai istihdam ve ekonomik destek sağlamak zorunda. Bu sene emeklilik nedeniyle kadrolu tüm işçiler emekli oldu ve belki 50 kişi kadrolu işçi kaldı. Mevsimlik birçok işçi emekli oldu, 2500’e yakın işçi alımı olmalı.
Alınan işçiler Mayıs ayından önce kesinlikle işe başlamalı. Kurumun hem işçi hem de memur eksikliği var.
Çay fiyatı kampanya öncesi Nisan ayında açıklanmalı. Sağlıklı bir kampanya için, işleme kapasitesi kadar günlük çay toplanmalı ve kalite odaklı hasat yapılmalı. Üretici motorla çok fazla çay topluyor.
Yükleme sorunu çözülmeli.
Kaliteli kuru çay üretimi ile kaçak çay girişi engellenmeli.
Budama projesi personel eksikliği, kurum içinde mevsimlik çalışan mevcut mühendis ve MYO eksperlerin daimi çalıştırılması ile çözülebilir.
Çay bahçelerinde iyileştirme yapılması için projeler gerekiyor. Bu projeler daimi çalışan personel ile yürütülür.
Bahçeden bardağa kadar tüm süreçleri kapsayan çay kanununa ihtiyaç var.