18 Nisan 2025
İstanbul
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Ticaret savaşının ilk kurbanı, ABD havacılık şirketleri oldu

Ticaret savaşının ilk kurbanı, ABD havacılık şirketleri oldu

Ticaret savaşı hamlesi olarak Çin’in ABD menşeili havacılık şirketi Boeing’e kapıyı kapatması, zaten sarsılan şirketi daha da zorladı. ABD’nin sert gümrük vergilerine yanıt olarak alınan bu karar, milyarlarca dolarlık uçak ve yedek parça anlaşmalarını askıya aldırdı. Pekin, sadece teslimatları değil, tüm Amerikan havacılık ekipmanı alımlarını da durdurmayı planlıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çin, ABD'nin Çin mallarına yüzde 145 oranında gümrük vergisi uygulama kararına karşılık olarak Boeing'den yeni uçak teslimatı almayı durdurma talimatı verdi.

Bloomberg’in aktardığına göre, Çin'e ait hiçbir hava yolu yeni Boeing uçaklarına erişemeyecek. Boeing, Çin’i en önemli büyüme pazarlarından biri olarak görüyor. Ancak ülkedeki pazarda Airbus’ın hakimiyeti uzun süredir devam ediyor.

Boeing hisseleri bu gelişmenin ardından piyasa öncesi işlemlerde yüzde 3 değer kaybetti. Fransız menşeili Airbus hisselerinde ise yüzde 1’lik bir artış yaşandı.

PARÇA BİLE ALMAYACAKLAR
Küresel havacılık sektörü, ABD ile Çin arasında yoğunlaşan ticaret savaşından ağır etkilendi. Uçak üreticileri, havayolu şirketleri ve tedarikçiler milyarlarca dolarlık sözleşmeleri yeniden gözden geçiriyor.

Çin’in üç büyük havayolu şirketi 2025 ile 2027 yılları arasında toplam 179 Boeing uçağı almayı planlıyordu. Bu teslimatların tamamı şimdilik askıya alındı.

Bloomberg’in haberine göre Pekin, yalnızca uçak alımlarını değil aynı zamanda Amerikan şirketlerinden yapılan yedek parça ve donanım siparişlerini de durdurmak istiyor.

Bu karar ülkedeki uçakların bakım maliyetlerini artırabilir. Çin yönetimi, Boeing uçaklarını kiralayarak işleten şirketlerin artan masraflarını hafifletmek için destek mekanizmaları geliştirmeyi değerlendiriyor.

Çin, 737 MAX tipi uçakları ilk kez 2018 ve 2019’daki ölümlü kazalardan sonra kullanımdan kaldırmıştı. Bu uçakların siparişleri ve teslimatları o dönemde de büyük ölçüde durmuştu.

BOEING SARSILIYOR
ABD’ye ait uçakların Çin pazarındaki geleceği, bu yeni kararlarla daha da belirsizleşti. Boeing zaten zorlu geçen bir yılın ardından toparlanma sürecindeydi.

Şirket grevlerle, üretim sorunlarıyla ve denetim baskılarıyla mücadele ediyordu. Çin’in geçen hafta ABD mallarına uyguladığı vergi oranını yüzde 125’e çıkarması, Boeing uçaklarının Çinli şirketler için daha pahalı hale gelmesine neden oldu.

Bu durum Airbus veya Çinli üretici COMAC gibi alternatiflere yönelimi hızlandırabilir. Boeing’in hisse değeri geçtiğimiz yıl yaşanan MAX 9 modelindeki kapı paneli patlamasından bu yana yüzde 30’dan fazla geriledi.

Ekonomistler, karşılıklı gelen vergi hamlelerinin iki ülke arasındaki ticareti durma noktasına getirebileceğini söylüyor. Bu ticaretin 2024 yılı değeri 650 milyar doları aşmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *