İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Elon Musk, gelecek yapay zeka imparatorluğunu arabalar üzerinde kuracak

Elon Musk, gelecek yapay zeka imparatorluğunu arabalar üzerinde kuracak

Elon Musk, sosyal medya platformu X ile yapay zeka girişimi xAI’yi resmen birleştirerek teknoloji dünyasında büyük bir adım attı. 125 milyar dolarlık anlaşma, Grok gibi modellerin X’in veri gücüyle gelişmesini sağlayacak. Tesla’nın sağladığı devasa veri havuzu da bu yapay zeka hamlesinin en büyük kozlarından biri olacak. Musk’ın vizyonu, X, xAI ve Tesla’yı tek bir yapay zeka ekosisteminde buluşturmayı hedefliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Elon Musk, yapay zeka yarışında ivme kazanmak için sosyal medya şirketi X ile yapay zeka girişimi xAI'yi resmen birleştirdi.

Bu birleşme, dünyada büyük yankı uyandırırken, ABD merkezli Semafor haber sitesinde paylaşılan yazı bunun Musk'In planlarında sadece ilk adım olduğunu belirtiyor.

Musk'ın şirketleri, halihazırda çalışanlarını ve kaynaklarını paylaşıyordu. Artık bu birliktelik hukuki zemine oturdu.  Anlaşma, Musk’ın X için yatırım yapmış olan destekçilerini artık xAI hissedarı haline getiriyor.

ARTIK RESMİLEŞTİ
Musk, X üzerinden yaptığı açıklamada, tamamı hisseyle gerçekleşen bu anlaşmada, eski adıyla Twitter olan X'in 45 milyar dolar, Grok adlı yapay zeka sohbet modelini geliştiren xAI'nin ise 80 milyar dolar değerlemeyle değerlendirildiğini duyurdu.

Musk, “xAI ve X’in geleceği iç içe. Bugün, veri, model, işlem gücü, dağıtım ve yetenekleri birleştirme adımını resmen atıyoruz. Bu birleşim, xAI’nin gelişmiş yapay zeka kabiliyetlerini X’in geniş erişimiyle buluşturarak muazzam bir kapasite açığa çıkaracak,” diye konuştu.

Musk, bu hamlenin sadece stratejik değil, aynı zamanda bütünleyici bir adım olarak tanımladı. Musk'ın açıklamasına göre Grok'un gelişimi doğrudan X'teki veri akışına bağlı olacak. Aynı zamanda, sohbet robotu bu platform aracılığıyla son kullanıcılara ulaşacak.

Elon Musk’ın şirketler imparatorluğunu bir yapay zeka holdingi olarak gören analistlere göre, bu adım gecikmiş bir birleşmeydi.

X, hem xAI için eğitim verisi sağlıyor, hem de tüketiciye doğrudan ulaşan nadir temel model girişimlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Grok bazı testlerde başarılı sonuçlar verse de, OpenAI, Anthropic ve Google gibi rakiplerinin gerisinde. Musk, xAI’yi dünyanın lider yapay zeka şirketi yapma konusunda kararlı.

YAPAY ZEKANIN BÜYÜĞÜ, ARABADA
Musk’ın elinde X dışında çok daha değerli bir veri kaynağı daha bulunuyor: Tesla. Yollarda yaklaşık 5 milyon Tesla aracı bulunuyor ve bu araçların her biri multimodal veri toplayan gezici robotlar gibi işliyor.

Bu veriler yalnızca yeni modelleri eğitmek için kullanılmakla kalmayacak, aynı zamanda Tesla’nın otonom sürüş sistemlerine güç verecek.

Tam otonom sürüş sistemi, tıpkı ChatGPT gibi bir “transformer” mimarisi kullanıyor. Ayrıca Tesla, insansı robot üretme yolunda da ilerliyor. Bu girişim, daha fazla video verisine ihtiyaç duyacak ve aynı zamanda bu veriyi üretecek.

Geçmişteki SolarCity satın alımında olduğu gibi, bu birleşme de Musk’ın etik dışı davrandığını düşünen bazı eleştirmenlerin radarına takıldı.

Ancak Musk’ın yatırımcıları bu eleştirileri dikkate almıyor. Onlar, Musk’ın vizyonuna yatırım yapıyor. Bu birleşme, sadece bir engeli ortadan kaldırıyor.

Tesla’nın bir gün xAI’yi bünyesine katması olası ama bu, halka açık dev bir şirket olan Tesla açısından çok daha karmaşık bir süreç olacak.

The New York Times yazarı Mike Isaac, anlaşmaya dair eleştirisini açıkça dile getirdi. “Nakit yakan bir iş modeli, yapay zekâya duyulan coşkunun ayakta tuttuğu bir yapay zekâ yatırım çılgınlığıyla diğer zayıf bir işi yutuyor.

Bu diğer iş, sahibi fiili başkana dönüşene kadar satın alım fiyatının çok altında değerleniyordu. Bu rakamların tamamı, yatırım turlarına girebilmek için can atan yatırımcılar tarafından uyduruluyor,” diyen Isaac, Musk’ın stratejisini spekülatif ve dayanaksız buluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *