İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Dünyanın en zengin ülkesi ama herkes fakir

Dünyanın en zengin ülkesi ama herkes fakir

Afrika'nın siyasi istikrarsızlıklarıyla öne çıkan ülkelerinden biri, dünyanın en değerli maden yataklarından bazılarına sahip olmasına rağmen dünyanın en yoksul ülkesi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Orta Afrika'da yer alan Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC), pillerde kullanılan kobalt, elektronik cihazlar için gerekli olan koltan, elmas ve altın gibi dünyanın en değerli madenlerinden bazılarına sahip. Ancak bu zenginliğe rağmen ekonomik göstergelere bakıldığında Kongo, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.

Kongo'da kişi başına düşen GSYİH 627.50 dolar seviyesinde. Bu da ülkedeki ortalama bir vatandaşın günde yalnızca 1.72 dolar kazandığı anlamına geliyor. Ancak Economics Explained adlı YouTube kanalına göre Kongo, kaynaklarını verimli bir şekilde çıkarmayı başarabilseydi, ülke yaklaşık 24 trilyon dolar gelir elde edebilirdi.

ZENGİNLİK VAR AMA HALK FAYDALANAMIYOR
Eğer bu para Kongo ekonomisinde dolaşıma girseydi, ülke dünyanın en zengin ülkelerinden biri olurdu. Ancak birçok faktör, halkın bu servetten faydalanmasını engelliyor.

Belçika'dan 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Kongo, sömürge döneminde büyük ölçüde istismar edildi. Bağımsızlığın ardından ekonomi çöküşe geçti ve ülke 'Kongo Krizi' adı verilen, ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir mücadele alanına dönüşen kaotik bir sürece sürüklendi.

Siyasi istikrarsızlıklar ve krizler, ülkenin gerçek anlamda küresel yatırım çekmesini engelledi. Durumu daha da kötüleştiren faktör ile ülkenin eski devlet başkanı Mobutu Sese Seko yönetiminde uzun yıllar boyunca diktatörlükle yönetilmesi oldu. Videoda, diktatörlükle yönetilen ülkelerde doğal kaynak anlaşmalarından elde edilen gelirlerin yalnızca yöneticilere fayda sağladığını, halkın ise bu servetten yararlanamadığını vurgulandı...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *