Çinli araştırmacılar, radyasyon yaymayan ancak bir atom bombasından daha güçlü olan bir hidrojen bombasının ilk denemelirini başarıyla gerçekleştirdi.
Çin Devlet Gemi İnşa Şirketi’ne bağlı 705 Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bu yeni silah, denizaltılara yerleştirilecek
Cihaz, magnezyum bazlı katı hal hidrojen depolama materyali olan magnezyum hidrür içeriyor. Bu malzeme, hidrojen gazını basınçlı tanklara kıyasla çok daha yoğun biçimde depolayabiliyor.
Araştırmaya göre, 2 kilogramlık bu cihaz patlatıldığında bin dereceyi aşan bir ateş topu oluşturuyor. Bu sıcaklık iki saniyeden fazla sürüyor.
Benzer kütledeki TNT patlamalarının yaklaşık on beş katı süren bu minyatür güneş, normal bir atom bombasının sebep olduğu radyoaktif kirliliği yaratmıyor.
TEST EDİLDİ, ONAYLANDI
Araştırmanın baş yazarı Wang Zufeng, hidrojen gazı patlamalarının geniş menzilde ve yüksek sıcaklıkta tahribat sağlayabileceğini söyledi.
Wang, “Hidrojen gazı, düşük ısılarda da tutuşabiliyor. Bu sebeple gaz, geniş bir patlama aralığında, alevleri hızla yayılarak patlar" dedi. Yayımlanan çalışmaya göre, bu yeni silah alüminyum alaşımlarını eritecek düzeyde ısı üretebiliyor.
Kısıtlı bir patlama düzeneğinde iki metre mesafede ölçülen tepe basıncının 428 kilopaskal olduğu ve bunun TNT’ye göre daha düşük bir şok dalgası yaratmasına rağmen, ısı etkisinin çok daha geniş alana yayıldığı ifade edildi.
Ekip, silahın yönlendirilmiş enerji potansiyeline dikkat çekerek, yüksek değerli askeri hedeflerin yok edilmesi ya da geniş bir alandaki hedeflerin imha edilmesi gibi askeri uygulamaları test etti.