15 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Bu çöpü temizleyene 113 milyon TL ödül var

Bu çöpü temizleyene 113 milyon TL ödül var

NASA, uzay görevlerinde ortaya çıkan insan atıklarını geri dönüştürebilecek teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla başlattığı yarışmada kazanana 3 milyon dolarlık (yaklaşık 113 milyon TL) ödül verileceğini duyurdu.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

"LunaRecycle Challenge" (Ay Geri Dönüşüm Yarışması) adlı girişim kapsamında, astronotların ayda ya da uzun süreli uzay görevlerinde ürettiği dışkı, idrar ve kusmuk gibi atıkların geri dönüştürülmesine yönelik çözümler aranıyor.

NASA'nın açıklamasına göre şu anda Apollo görevlerinden kalma tam 96 torba insan atığı Ay yüzeyinde bırakılmış durumda. Yeni yarışmayla birlikte uzayda biriken atıkların artmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Kazanan sistemin, ilerleyen dönemlerde Ay'da kurulması planlanan uzun süreli üslerde kullanılması bekleniyor.

ÇALIŞMALAR DÜNYA'YA DA İLHAM VEREBİLİR
NASA'nın internet sitesinde yarışmayla ilgili, "NASA, sürdürülebilir uzay keşfinde kararlıdır. Gelecekteki insanlı uzay görevlerine hazırlanırken katı atık da dahil olmak üzere çeşitli atık türlerinin nasıl minimize edileceği ve bunların nasıl saklanıp, işlenip geri dönüştürülebileceği konusu büyük önem taşıyor. Bu sayede, Dünya'ya geri gönderilmesi gereken atık miktarı da en aza indirgenebilir" ifadelerine yer verildi.

NASA ayrıca yarışmanın, Dünya'daki geri dönüşüm sistemlerine de ilham verebileceğini belirtti. Kurum, yenilikçi yöntemlerle daha verimli, daha az toksik çıktıya sahip ve küçük ölçekli topluluklarda uygulanabilir sistemlerin geliştirilebileceğine inanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *