28 Nisan 2025
İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
En Son Olay Dünya Avrupa'nın minik devi

Avrupa'nın minik devi

Sadece 140 bin nüfuslu bu şehirde, dev metropolleri kıskandıracak bir metro ağı var. Avrupa'nın en küçük yeraltı demir yolu...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Londra Metrosu 160 yılı aşkın geçmişiyle dünyanın en eski yeraltı metro sistemi olarak biliniyor ve birçok kişi tarafından hala en iyisi olarak gösteriliyor. 1863 yılında açılan ilk bölüm, dönemin "Metropolitan Railway" adıyla tarihe geçmişti fakat yeraltı demiryolu sistemine sahip olan tek Avrupa kenti Londra değil.

İsviçre'nin Cenevre Gölü kıyısında yer alan Lozan, sadece 140 bin kişilik nüfusuna rağmen kendi metro ağına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Bu yönüyle Lozan, kendi yeraltı demir yolu sistemine sahip en küçük şehirlerden biri kabul ediliyor. Şehirdeki ağ, biri tamamen yeraltında, diğeri ise kısmen yer altında olan iki hattan ve 28 istasyondan oluşuyor.

Sosyal medyada kullanıcıları, Lozan’ı "güzel bir şehir" olarak nitelendirirken, burada yaşamış olanlar ise şehrin "çok iyi korunmuş bir altyapıya" sahip olduğunu belirtti.  Özellikle metro sisteminin, göl kenarındaki Ouchy’den başlayarak şehrin tepe noktasına kadar konforlu bir yolculuk sunduğu vurgulanıyor. Şehri ziyaret edenler için metro kullanımı adeta bir deneyim olarak öneriliyor.

2008 yılında hizmete açılan M2 hattı, yaklaşık 668 milyon dolara mal oldu. Altı kilometre uzunluğundaki bu hat, tüm yeraltı demiryolları arasında en fazla irtifa farkına sahip, toplamda 336 metrelik bir yükseklik değişimi bulunuyor ve bazı bölgelerde eğim yüzde 12'ye ulaşıyor.

Gelecek yıllarda Lozan metrosuna yeni bir hat daha eklenmesi planlanıyor. Yeni güzergahın Blecherette'den başlayıp Palais de Beaulieu ve Flon üzerinden geçerek SBB tren istasyonundaki yeni terminale ulaşması bekleniyor.

ULAŞIM TARİHİ DE KÖKLÜ 
Lozan’ın ulaşım tarihi de oldukça köklü. Şehirde 1877'de faaliyete geçen iki füniküler hat, zamanla dişli demiryoluna dönüştürülmüş, günümüzde ise Paris metrosuna benzer şekilde lastik tekerlekli trenlerle hizmet veriyor.
İsviçre'nin ilk teleferiği olan Ouchy-Flon hattı ve dünyadaki ilk teleferik sistemi olarak bilinen Flon-SBB hattı da bu şehrin ulaşım geçmişindeki önemli dönüm noktalarından. Hatta bir dönem, teleferik vagonları yük taşımacılığında da kullanılmış.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *